друкувати


Голова Коломийської РДА про проведення фестивалю "Медовий Спас у Коломиї"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-09 05:30:00

Найсолодший фестиваль у писанковому краї

…Маковея або Медовий Спас. Це — незвичайний день, в якому зустрічаються три свята: власне 14 серпня християни відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, вшановують Всемилостивого Спаса.

За часів Київської Русі виникла традиція в цей день освячувати воду в річках, озерах, після чого всі купалися, щоб очистити тіло від хвороб, бо вода в цей день є цілющою.

Саме чотирнадцятого серпня за новим стилем святкується день семи святих мучеників Маковеїв, що загинули за віру з благословення матері своєї Соломії. А тому це свято особливо поважали матері синів-вояків, бо брати Маковеї — воїни Господні.

Напередодні свята наш кореспондент зустрівся з головою райдержадміністрації Михайлом Негричем, який доклав чимало зусиль для того, аби свято Маковея стало для мешканців Коломийщини найсолодшим, аби Коломийщина з кожним днем ставала все більше писанковою.


— За давнім українським звичаєм в цей день в церквах освячують воду, квіти, мак. В середині серпня закінчувалися жнива, а пасічники вирізали перші соти з медом. Їх обов’язково несли в церкву для освячення. А ще є гарна традиція пригощати гостей, особливо дітей, медом, — каже Михайло Михайлович.

Саме цього дня вже втретє проходить фестиваль «Медовий Спас у Коломиї», який з ініціативи голови обласної державної адміністрації, нашого славного земляка Михайла Васильовича Вишиванюка, отримав статус обласного відкритого фестивалю. Фестиваль прижився в Коломиї і має всі шанси стати улюбленим для коломиян і гостей міста. Як би не називалось свято — Маковеєм, Першим чи Медовим Спасом, Спасом на воді — це свято, що несе радість, пахне медом і зелом. Віримо, що до Коломиї, як бджоли до вулика, щороку злітатимуться люди на найсолодший фестиваль.

— Михайле Михайловичу, не за горами першовересень, та на нещодавній колегії райдержадміністрації присутня начальник Головного управління освіти та науки ОДА Зінаїда Болюк назвала школи Коломийщини одними з кращих в області.
— Кожна зі шкіл нашого району особлива, має чим гордитися — традиціями, успіхами своїх вихованців. А з підготовкою шкіл до нового навчального року чимраз стає менше проблемних питань, а якщо вони й виникають, ми оперативно їх вирішуємо. Це підтверджує й традиційний об’їзд шкіл, який розпочався. Для його позитивного підсумку зроблено і робиться дуже багато. Будемо добудовувати школи в селах П’ядики та Угорники, кошти з Держбюджету виділено, передбачено співфінансування з районного бюджету, — на стадії завершення конкурсні торги. Дуже відрадно, коли під такі будови підкладає плече громада. Народним методом розпочато добудову до приміщення Пилипівського НВК — тут уже вимурувано та поштукатурено два поверхи, встановлено дах і панельне перекриття, вікна та двері, підведено каналізацію та водопровід, проведено електропроводку для встановлення освітлення, а також підготовлено підлогу під покриття ламінатом.

Розширюється мережа дошкільних навчальних закладів, зокрема, і завдяки реконструкції приміщень у селах Ліски, Шепарівці, Іванівці, Молодятин, Лісний Хлібичин, селищі Гвіздець. Вже освоєно кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво дитячого садка у Сопові. Матиме садок і село Королівка — у сільському бюджеті передбачено на його будівництво 570 тис. грн., ще сто тисяч гривень підсобить районний бюджет. Влаштовано внутрішні санвузли у школах сіл Велика Кам’янка, Воскресинці, Раківчик, Сопів, Грабич, Шепарівці, Замулинці, проведено реконструкцію системи опалення у школах сіл Малий Ключів, Дебеславці, Замулинці.

— Мешканці Коломийщини на власні очі переконуються в тому, що Ваша обіцянка про медичне містечко таки стає реальністю.
— Найвідрадніше, що після десяти років простою розконсервовано і проводиться будівництво центральної районної поліклініки. Із виділених із Держбюджету 8 мільйонів 400 тисяч гривень уже освоєно понад три мільйони триста сімдесят чотири тисячі гривень. Практично на завершенні реконструкція центральної районної лікарні — наразі проводиться капітальний ремонт в терапевтичному корпусі, ремонт системи опалення. Кожен із п’яти поверхів лікарні після реконструкції здається в експлуатацію кардинально модернізованим за сучасними європейськими стандартами.

У дитячій лікарні встановлено новий рентгенапарат, проведено ремонт рентгенкабінету, заміну електропроводки, силового кабелю, електроосвітлювальних приладів. Чимало зроблено в амбулаторіях і ФАПах у селах Залуччя, Велика Кам’янка, Джурків, Матеєвці, Турка, Малий Гвіздець, Корнич, Печеніжинській поліклініці — це і заміна вікон, водопостачання, водовідведення, опалення. Суттєво поповнилися лікувальні заклади медичним обладнанням. А на базі Отинійської лікарні створено реабілітаційний центр для дітей-інвалідів, відкриття якого ось-ось відбудеться.

— Втілення програми «Писанкове Прикарпаття» потребує затрат і часу, зокрема, на ремонт доріг, впорядкування русел річок, будівництво очисних споруд. Що наразі робиться в цьому напрямку?
— Філією «Коломийський райавтодор» у першому півріччі виконано робіт на комунальних дорогах у 37 населених пунктах, та ще філією «Коломийська ДЕД» — у шести.

Так, дороги — річ дорого вартісна. Щоб покласти кілометр асфальту дороги середньої ширини треба понад п’ять мільйонів гривень. Тому важливо робити дороги якісно і старатися зберегти зроблене. Дороги руйнуються, коли неякісне водовідведення. А ось за канави має турбуватися громада села, кожний її мешканець, сільський голова — найперше. Кращими селами, де дороги не руйнуються від застою води, де люди не лінуються копати, чистити рови, є Нижній Вербіж, Спас, Годи-Добровідка, Молодятин, Княждвір, Рунґури, Джурків, Коршів. У планах — ремонт дороги на Велику Кам’янку, дороги між Виноградом і Вороною, через Черемхів, закінчення ремонту дороги у Перерові.

Коломийське міжрайонне управління водного господарства проводить чималий обсяг робіт по відновленню і підтримці сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок і потічків у селах району. Будівництво очисних споруд передбачено (і вже де розпочато чи виготовляється проектна документація) у Товмачику, Коршеві, Великій Кам’янці, Печеніжині, Підгайчиках. Завершено роботи по будівництву очисних споруд фтизіопульмонологічного диспансеру у Ценяві.

Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Наразі проект підтримує ініціативи сільських громад Дебеславців, Матеївців, Молодятина, Черемхова.

— У районі вже не перший рік діє програма «Власний дім».
— Так, програма успішно реалізується. За цей час відкрито 84 забудовникам кредитну лінію на 3 мільйони 453 тис. грн., введено в експлуатацію 28 індивідуальних житлових будинків. З початку лише цього року укладено кредитні договори на 160 тис. грн. з жителями сіл Баб’янка та Велика Кам’янка, здано в експлуатацію два житлових будинки у Сідлищі та Коршеві.

У районі розроблено та затверджено державну цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла. Райдержадміністрація активно працює над розповсюдженням інформації щодо питання реалізації соціальних ініціатив Президента України в цьому напрямку.

— Михайле Михайловичу, телебачення зафіксувало Вас за штурвалом комбайна, отже, Ви одним із перших розпочали жнива на Коломийщині.
— Коломийщина почала однією з перших в області жнивувати з обмолоту озимого ячменю та озимого ріпаку. Озимий ячмінь зібрано у всіх категоріях господарств, намолочено 1791 тонну при середній урожайності 33,1 ц/га. Очікується валовий збір зерна понад 50 тис. тонн. Варто відзначити найкращі господарства, що з року в рік показують добрі результати, а це ТзОВ «Агро-Дует», ТОВ «Лендком ЮА», ПП «Степан Мельничук», філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП», ФГ «Прометей», ТОВ «Корнич». У районі ведеться цілеспрямована робота по залученню незадіяних земель. За два роки із 3.600 га ще залишаються без обробітку 1288 га, які будуть задіяні до кінця року.

Низка агроформувань плідно працює в напрямку тваринництва, збільшує поголів’я великої рогатої худоби. ТзОВ «АПФ «Левада» проводить реконструкцію тваринницьких приміщень у селі Берем’яни Гвіздецької селищної ради, ПП «Степан Мельничук» — у селі Турка. Тривають переговори між Академією аграрних наук України і ТзОВ «Томовар ВУД Експорт» по залученню інвестицій в ДПДГ «П’ядицьке» щодо задіяння тваринницького комплексу в селі Мала Кам’янка.

Високих надоїв молока досягли в ФГ «Прометей», «ТзОВ «Прут-Генетик», ПП «Степан Мельничук», ТзОВ «АПФ «Левада».

— Напрацювання і здобутки в спорті і на культурній ниві свідчать, що ці напрями для Вас, як керівника району, теж є пріоритетними.

— Завжди хочеться допомагати тим, хто сам дбає про свою господарку. Відрадно, що все більше громад зголошується подбати про основу під майданчики з синтетичним покриттям — з цим уже впоралися цьогоріч у Ковалівці, Великій Кам’янці, Матеївцях, Дебеславцях, Ворскресинцях, селищі Печеніжині. Тривають роботи по облаштуванню та ремонту стадіонів у Печеніжині, Струпкові, футбольного поля у Молодятині, завершено ремонт стадіону в Підгайчиках. Як добрий приклад слід назвати село Закрівці, де спільними зусиллями громади, депутатів сільської ради збудовано баскетбольний майданчик.

У галузі культури ми теж маємо що показати і чим поділитися. Народним методом завершується будова клубу у селі Малий Гвіздець, відкриття заплановано 24 серпня, у День Незалежності України. Метод народної будови є прикладом ефективної взаємодії влади і громади: бо тільки у єдності наша сила.

Колективи Коломийщини беруть участь у різних міжнародних фестивалях. Обміни мистецькими колективами напрацьовано, зокрема, з Польщею, Росією, Вінницькою, Одеською областями, а також всередині області — з Галицьким, Надвірнянським, Тисменицьким, Косівським, Снятинським, Тлумацьким районами.

Уважаю, що ми гідно презентували себе і на належному рівні прийняли поважних гостей з усіх-усюд на ХІІІ Міжнародному фольклорно-етнографічному фестивалі «Коломийка», яке відбулося у селі Королівка. До нас прибули гості з Молдови, Румунії, Польщі, Білорусі, Росії, Австрії, найчисельніше була представлена делегація з Канади — 120 осіб. Кубанські козаки — колектив з Аксайського району, побратима Коломийщини — співали українські пісні зі Святославом Краєм. Гості куштували наші автентичні страви, почули народних музик, долучилися до продовження славних традицій нашого народу. Свято відбулося організовано, весело, смачно. Переконаний, що так само відбудеться і ІІІ відкритий обласний фестиваль «Медовий Спас» у Коломиї.

— На День міста, 19 серпня, заплановано освячення катедрального собору Преображення Господнього. Духовна тема Вам близька, адже рівно рік тому Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України Вас нагородили орденом Христа Спасителя за заслуги у відродженні духовності України.
— Я поважаю представників усіх конфесій і завжди допомагаю і буду допомагати у будівництві храмів як на території області, так і за її межами. Без духовної сутності неможливе існування і розвиток суспільства. Тому, на якій би я посаді не перебував, завжди позитивно ставився до нових культурних проектів та сприяв розвиткові культури і духовності.

Освячення катедрального собору — дуже поважна подія. Безперечно, цей храм стане справжньою візитівкою писанкової Коломийщини, духовним серцем єпархії, окраси України в цілому. Посвячення відбудеться при високому здвигу народу, з участю гостей з Німеччини, Польщі, всіх єпископів, митрополитів.

Під час таких величних духовних дійств, як і під час фестивалів панує енергетика добра, радості, миру і злагоди. Вона допомагає перебороти злість і невдоволення, вона єднає нас, робить нас чистішими духовно, тому таких свят нам треба побільше.

— А що б Ви побажали мешканцям краю з нагоди свята?

— Гарно відпочити, набратися позитиву, наснаги й завзяття для праці. Серпень узагалі щедрий на свята, після фестивалю відзначатимемо 21-у річницю Незалежності України. 21 — це повноліття за всіма європейськими мірками, тож я бажаю ровесникам незалежності, усій молоді — дивитися з оптимізмом у майбутнє, бути щасливими, рішучими, працьовитими.

Бажаю всім здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди, достатку, стабільності, впевненості і віри в завтрашній день.

Автор: Квітослава СОНЯХ
Джерело: "Вільний голос"