друкувати


Диво з вербових гілочок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-09 10:30:53

Під час Дня молоді у селі Черемхові увагу людей привертала виставка робіт плетіння з вербових гілочок місцевого майстра Василя Тарантюка. Займається він цією не такою вже й простою справою 17 років.

Каже, що прийшов до цього за певних життєвих обставин і переважно свої роботи він не продає, а дарує друзям. Вазочки, настінні панно, кошики та різноманітні тарелі з верби прикрашають приміщення сільської ради, є у школі.

Для того, щоб вдома сплести простеньку вазочку, треба заготовити матеріал, що доволі не просто. Плете майстер зі звичайної дикої верби, але ретельно вибирає матеріал для своєї справи.

«Заготовляю матеріал тричі на рік у певні періоди, коли верба найкраща для плетіння. Всьому, що знаю, навчився з книжки. Ця справа доволі цікава. Тепер я вже можу плести, використовуючи різнокольорову вербу, і за день можна сплести вазочку, а от наприклад, столик треба плести від трьох до п’яти днів», – розповів пан Василь.

Жоден турнір чи свято в селі не обходяться без сувенірів від Василя Тарантюка. Чоловік завжди робить якісь тематичні сувеніри, сам організовує різноманітні змагання, участь в яких беруть різні вікові групи.

Шкодує лиш про те, що ніхто з молодих не хоче братись до цієї справи, адже вироби з верби можуть слугувати віками. Якщо зберігати їх у сухому приміщенні, то вони служитимуть дуже довго.

Пан Василь на свято завітав не сам. Чоловік має численну родину, а онуки біля діда, як ті курятка, посходяться до купки та й гомонять.

Про Василя Тарантюка можна говорити чимало. В свій час грав у футбол за коломийські «Карпати», нині активно долучається до життя села, є головою моржів у Черемхові, а невдовзі планує здивувати своїх односельців унікальним виробом. Про це поки що ані слова, а як справа вдасться, то на сторінках нашого тижневика ми обов’язково про це напишемо.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"