друкувати


Українці не поспішають у "ЗАГСи"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-02 05:10:54

Все більше пар в Українi вважають за краще не зв'язувати себе законними стосунками, а жити в цивільному шлюбі. Причому часто навіть народження дитини не є приводом для офіційного оформлення шлюбу.

За даними Мінсоцполітики, в минулому році в Україні народилося близько двохсот тисяч дітей, з яких більше 20% - це діти, народжені поза шлюбом. Ще десять років тому частка таких дітей становила близько 10%.

Зростає і частка незареєстрованих стосунків: так у 2011 році 8,8% опитаних співробітниками Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко сказали, що живуть в офіційно не зареєстрованому шлюбі. Для порівняння: в 1996 році таких в Україні було 3,2%, а в 2006 році - 6,2%.

Європейський тренд

Така тенденція існує не тільки в нашій країні. У Європі цивільні шлюби і позашлюбні діти - давно стандартне явище. Так, в ЄС в 1990-му було 17,4% позашлюбних дітей, а зараз 37,4%. Винятком є хіба що Греція, в якій цей показник також зріс, але з 2,2% до 6,6%.

"Сьогодні Європа переживає кризу сім'ї як суспільного інституту, а Україна лише підходить до цього етапу. Мені здається, що у нас ще все попереду, ще буде гірше, тому що, наприклад, у Данії 54% дітей народжуються поза шлюбом", - каже Ольга Балакірєва, голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко.

Однак поки що, згідно з результатами соціологічного дослідження "Трансформація ціннісної орієнтації сучасної молоді в Україні за роки незалежності", у наших співвітчизників поняття "сім'я" займає перше місце в рейтингу життєвих цінностей.

Але до цивільних шлюбів жителі нашої країни дуже лояльні. Так, в опитуванні, яке було проведене Інститутом Горшеніна, більшість українців схвалили дошлюбні статеві відносини і цивільний шлюб.

"Зареєстрований шлюб ще не гарантує щасливого подружнього життя і збереження шлюбу. Можливо, зростання кількості незареєстрованих шлюбів - це визнання молодими парами того факту, що офіційні речі не так важливі, як їхні особисті почуття", - пояснює психолог Олена Довга.

До того ж, відзначає експерт, за останні десять років у наших співвітчизників сильно змінилися пріоритети і це теж впливає на шлюбний вік. "Все більше молоді хочуть здобути освіту, стати на ноги, зробити кар'єру, а вже потім одружуватися", - говорить Олена Довга.

І як аргумент наводить статистичні дані: шлюбний вік в Українi щорічно підвищується (зараз для дівчат це 23-24 роки, для чоловіків - 27), в 2010роцi ЗАГСи зареєстрували всього лише 8,1 тис ранніх шлюбів, де молодята молодше 18 років - це всього лише три відсотка від загальної кількості укладених шлюбів.

Перехитрити державу

За даними Держстату, в Українi кожна п'ята дитина – народжена поза шлюбом. "Щоб зрозуміти повну картину, потрібно розуміти, хто народжує таких дітей, яка вікова категорія і соціальний статус у таких матерів, - міркує Олена Довга, - це при Радянському Союзі народження позашлюбних дітей засуджувалося суспільством, зараз ситуація змінилася. Я знаю кілька прикладів, коли дуже благополучні пари реєстрували свій шлюб через два-три роки після народження дитини".

Причини дійсно можуть бути різні. Наприклад, пара просто не хоче оформляти стосунки. "Чому ми не одружуємося? Напевно, звикли так жити. Та й нерозумно одружується через стільки років. Для всіх наших друзів і знайомих ми - чоловік та дружина. До того ж нашому синові вже 14 років - уже пора до його весілля готується, а не своє затівати", - розмірковує Костянтин Бойко, музичний продюсер.

"Костянтин і його цивільна дружина Марія - зріла пара, їм обом уже за сорок років. І тут, очевидно, це спільне обдумане рішення, яке не заважає їм жити щасливо. Інша справа - юні мами. У них ще немає такого досвіду, щоб прийняти обдумане рішення", - коментує ситуацію Олена Довга.

Молоді мами - це, мабуть, найбільш поширений варіант матерів одиначок. Зокрема, за даними Міністерства соціальної політики, кожна друга дівчина, яка стала матір'ю до 18 років, народжує дитину поза шлюбом. Причому, чим молодші матері, тим більше серед них одиначок.

Так, у 2010 році дівчата молодше 15 років народили 146 дітей. І тільки сім юних матерів на момент пологів були в шлюбі. Дівчата у віці від 15 до 19 років за 2010-й народили 38,5 тис. малюків, з них 17 тис позашлюбних.

"Івана я народила, через п'ять місяців після того як закінчила навчання в школі. Справляти весілля ми не стали (тоді ж неодмінно хотілося велике весілля) - не хотіли, щоб про нас почала говорити вся школа, я приховувала вагітність. А після народження Івана розмови про весілля якось самі згасли: ми, самі ще діти, повинні були піклуватися про дитину, думати як нам і на які кошти жити. Ми були не готові до такого формату відносин і дуже скоро зрозуміли, що спільне життя відрізняється від шкільного поняття "ми зустрічаємося". Ми розійшлися, коли Іванку було два роки", - розповідає Наталія Петренко (29 років, Харків).

Це один з поширених випадків. Але буває і так, коли батьки навмисне не хочуть оформляти стосунки, щоб отримати якомога більше пільг і доплат від держави. "Матерям одинакам, крім декретних та одноразової допомоги при народженні, держава ще доплачує від 270 до 540 гривень на місяць, в залежності від віку дитини. Такі виплати здійснюються до досягнення дитиною 18 років", - пояснює Лев Пащенко, практикуючий юрист.

Крім цього такі мами мають пільги і на фонi зростаючих комунальних тарифів такий бонус може бути важливим для молодої сім'ї.

Гроші та влада

А ось найбільш рідкісна категорія цивільних відносин і батьків позашлюбних дітей - чиновники і держслужбовці з судової та силових структур. Не секрет, що народні депутати, чиновники, різні держслужбовці, високопосадовці-міліціонери, співробітники податкової, прокуратури, судді та iн - намагаються якомога сильнiше тримати дистанцію від бізнесу (тільки формально, зрозуміло).

"Мій бізнес записаний на мою громадянську дружину - ми з нею разом шість років і у нас двоє дітей, у вересні у нас народитися ще один малюк", - говорить Ігор К.

Співрозмовник ТСН.ua працює в прокуратурі і він просто не може дозволити собі асоціюватися з серйозним бізнесом, який зареєстрований на його цивільну дружину.

Однак, це найменш поширений випадок. "Свій бізнес і майно можна реєструвати не тільки на свою дружину, але і бабусю, троюрідну сестру, сусіда, одним словом, будь-якого, кому довіряєш. Якщо бізнес великий - тут допоможуть офшори, в цьому випадку кінцевого бенефіціара практично неможливо знайти", - запевняє Лев Пащенко.

Хоча він визнає, що на дружину найлегше тиснути. "У житті може бути всяке, особливо в життi держслужбовця, який пов'язаний з серйозним бізнесом. І часто дружини і діти є найбільш вразливим місцем. Наприклад, правоохоронні органи саме на ці больові точки тиснуть, коли від такого бізнесмена щось хочуть отримати", - говорить Лев Пащенко.

Юрист розповів історію про одного колишнього співробітника УБЕЗ, який зараз він перебуває під слідством і звинувачується у вимаганні та економічних злочинах.

"Якщо вина його буде доведена, йому світить сім років з конфіскацією майна. Але конфіскувати у нього нічого - все записано на цивільну дружину: будинок за містом, нова машина і бізнес: кілька автозаправок. На ньому числиться тільки старе авто, вартістю у три тисячі доларів і гостинка на околиці міста, в якій проживає племінник-інвалід", - розповідає Лев Пащенко.

Втім, у такої підстраховки бізнесу і майна є й зворотна сторона медалі - довести своє право власності на бізнес і майно, якщо цивільне подружжя надумають розходитись, вкрай складно. Юристи знають безліч історій, коли такі цивільні дружини (чоловіки) йшли від своєї половини, прихопивши левову частку бізнесу і майна.

Автор: Світлана ЄРЬОМІНА
Джерело: ТСН