друкувати


Як захистити очі та водночас бути модним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-02 04:45:54

Сонце – це джерело життя, але водночас потрібно пам’ятати, що воно здатне зашкодити. Найуразливішими перед ним є очі. Щоб їх захистити, мешканці Крайньої Півночі придумали сонцезахисні окуляри, історія яких налічує багато століть. Нині вони, звісно, виглядають зовсім інакше, але функція їхня залишається незмінною.

Тож як правильно обрати окуляри, аби вони зберегли здоров’я очей та не відстати від моди, читайте далі.

Якісні окуляри – здорові очі


Про шкоду ультрафіолетового випромінювання для шкіри знають усі. Люди не шкодують сонцезахисного крему, бо знають про ризик виникнення раку шкіри. І лише невеликий відсоток людей усвідомлює зв’язок між впливом ультрафіолету на очі та захворюваннями очей внаслідок дії УФ-хвиль.

– Лінзи окулярів повинні мати 100-відсотковий захист від ультрафіолету, – пояснює Микола Ганущак, лікар-офтальмолог. – Інакше око страждає ще більше. Від затемнених окулярів зіниця розширюється і ультрафіолет безперешкодно потрапляє на кришталик. Одна з теорій походження катаракти – ультрафіолет, який потрапляє в око.

Вчені стверджують, що око є найбільш вразливим органом людини перед сонячними променями. Оптична промисловість на даний час всіляко забезпечує ринок сонцезахисними окулярами. Щоправда, деколи виникають питання щодо якості.

Ультрафіолет – невидимі для людського ока хвилі. Довжина хвилі ультрафіолету від 400 до 100 нм. В цих рамках випромінювання ділять на три категорії: УФ-А з довжиною хвилі 400-315 нм, УФ-В – 315 – 280 та категорія УФ-С – 280 – 200 нм, а також вакуумний спектр ультрафіолету з довжиною хвилі від 200 до 100 нм. Зі зменшенням довжини хвилі енергія її зростає. Ультрафіолетове випромінювання найкоротшої хвилі має найбільш деструктивну дію на живі організми. Для людського ока найшкідливішими є хвилі УФ-В. Тож якщо на окулярах є позначка «UV-400», то такі окуляри захистять вас від сонця.

Більшість людей відчувають дискомфорт від прямого сонячного світла. На вулиці людське око отримує набагато більше світла, ніж у приміщенні. Саме тоді ми й задумуємося про покупку сонцезахисних окулярів. Крім того, продавці оптики й офтальмологи запевняють, що сонцезахисні окуляри необхідні постійно, навіть у похмуру погоду, і взимку, а не тільки влітку на пляжі. Тому найголовніший параметр при виборі сонцезахисних окулярів – це їхня здатність захищати. Це не залежить від того, наскільки затемнені скельця окулярів. Значення має рівень захисту від ультрафіолету.

Віталій Крамарчук – продавець окулярів на «стометрівці». Він займається цим бізнесом вже п’ятий сезон. Приватний підприємець каже, що найкраще носити скло. «Є приблизно десять фірм, які займаються такими окулярами. Найкращі окуляри – це поляризаційні, але коштують вони дорожче. Їх виготовляє приблизно вісімнадцять компаній», – розповідає пан Віталій. Якщо є бажання придбати такі, то треба звертати увагу на ярличок. На ньому обов’язково має бути позначка «Polarized». Такі окуляри переважно є чорними, коричневими або дзеркальними з повним напиленням, зі спеціальним поліролем. За словами продавця окулярів, поляризоване скло можна придбати від ста і до тисячі гривень – ціна залежить від бренду, який купуєте.

Ціни на окуляри, які продає Віталій Крамарчук, коливаються від 30 до 100 гривень. Він запевняє, що дешеві окуляри часто не тому що неякісні, а тому що виходять з моди і їх просто розпродують. «Є низка фірм, які виготовляють нормальні окуляри за помірні гроші. Для наших людей – це порятунок, тому що вони не спроможні викласти з кишені великі суми», – підсумував чоловік.

Як поєднати корисне з красивим

Віталій Крамарчук каже, що за останні роки смаки людей помінялися кардинально і вибір став значно ширшим. «У 2008 році лише починалася мода на великі масивні окуляри, а тепер їх носить все менше людей. Нині повертається мода на так звану «крапельку» або інакше «авіатори». Вони були винайдені у 1936 році, але до 1938 були доступні лише для льотчиків, у широкий ужиток тоді ще не ввійшли. Тепер у моді ретро. Це стосується і окулярів», – ділиться спостереженнями за модними тенденціями продавець.

Чоловік розповів, що цього року користуються попитом окуляри з квадратними скельцями, а також майже всі приміряють окуляри в стилі 60-их років минулого століття. В народі такі окуляри називали «шурики» (пам’ятаєте, головного героя фільму «Операція «И»?) або «ботаніки». Всі консультанти в один голос заявляють, що мода модою, а класика завжди модна й актуальна.

Не секрет, що дівчата та хлопці підходять до вибору окулярів дуже серйозно. На нинішній день – це модний аксесуар, який може вдало доповнити образ і при потребі замаскувати не лише очі, але й недоліки обличчя. Якщо правильно обрати сонцезахисні окуляри, то вони в змозі підкреслити все найкраще.

В певному сенсі, окуляри – це дзеркало обличчя, тому потрібно правильно їх обрати, щоб воно не виглядало, наче в кривому дзеркалі. Людям з класичною овальною формою обличчя підійде більшість оправ. Головне, щоб вони не виступали за межі обличчя або, навпаки, не були надто вузькими. Верхні лінії окулярів повинні повторювати форму брів. Якщо у вас дрібні риси обличчя, не купуйте моделі з тонкою оправою. Якщо круглий тип обличчя, то потрібно вибрати сонцезахисні окуляри з квадратною оправою, але лінії оправи при цьому повинні бути плавними. Обирайте моделі з високо поставленими дужками. Враховуйте, що круглолицим не пасують дуже великі окуляри, які повністю закривають скули. До квадратного обличчя пасуватимуть великі окуляри: або круглі, або у формі краплі. При цьому оправа повинна закривати брови. Бажано, щоб лінзи були легкого світлого відтінку – фіолетові, світло-коричневі. Запам’ятайте: вам не пасують прямокутні та квадратні моделі. Так звані «окуляри-метелики» (злегка витягнуті до скронь) ідеально підійдуть для власників трикутного типу обличчя. Втім, непогано виглядають і круглі або овальні, але якщо вони лаконічні, не дуже масивні і з тонкою оправою. Обов’язкова вимога: окуляри не повинні закривати брови. Уникайте моделей яскравих кольорів з широкою перемичкою. Квадратні скельця – це теж не кращий вибір.

Обираючи колір лінз, потрібно бути вкрай обережним. Фахівці радять надавати перевагу окулярам з сірими, коричневими лінзами, вони практично не міняють колірну гаму навколишнього світу, в той час як рожеві, фіолетові, червоні змінюють повністю колірне сприйняття і можуть викликати втрату орієнтації.

Наостанок варто нагадати, як доглядати за окулярами, щоб вони прослужили довше. По-перше, необхідно зберігати їх у футлярі. З гарними окулярами такий футляр іде в комплекті. По-друге, їх потрібно витирати спеціальною м’якою серветкою і в жодному разі не іншими тканинами, тому що вони можуть подряпати скло. По-третє, для чищення скла варто використати спеціальний спрей. Він допомагає легко видалити забруднення, не пошкодивши при цьому лінзи. По-четверте, ніколи не варто класти окуляри склом донизу. Якщо дотримуватися цих простих правил, окуляри прослужать довго, а ваші очі будуть надійно захищені.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти