друкувати


Люди після 40 виглядають молодшими, коли посміхаються

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-01 03:10:07

Голландські вчені навчили комп'ютерну програму визначати вік і настрій людей за допомогою бази даних, що містить відеозаписи усміхнених людей, а також з'ясували, що усміхнена людина виглядає молодшою, але лише коли вона старше 40 років, йдеться в повідомленні університету Амстердама (Нідерланди).

Тео Геверс (Theo Gevers) з цього університету і його колеги створили і розмістили в інтернеті найбільшу "базу посмішок", знімаючи на відео відвідувачів університетського наукового центру NEMO. Учасників проекту, чоловіків і жінок у віці від 8 до 76 років (всього в базу "потрапила" 481 особа) просили показати на камеру нещиру і щиру посмішку, продемонструвати інші емоції – гнів, печаль, здивування, жах.

Учені проаналізували характеристики посмішок, наприклад, те, як швидко піднімаються вгору куточки рота, а потім спробували формалізувати ці параметри так, щоб комп'ютерна програма могла вгадати вік та емоції людини.

Крім того, в паралельному експерименті, Геверс і його колеги попросили добровольців проглянути відеозаписи з бази даних і оцінити вік людей, наскільки вони привабливо виглядають, який їх характер.

Порівняння результатів показало, що комп'ютерна програма точніше визначала вік. Люди в середньому помилялися приблизно на сім років, тоді як комп'ютер "промахувався" лише на шість.

Дослідження Геверса і його колег також показало, що люди виглядають молодшими, коли посміхаються, але лише у тому випадку, коли вони старше 40. "Якщо вам менше 40, ви повинні стримувати емоції, якщо хочете виглядати молодше", – наголошується в повідомленні.

Джерело: Освітній портал