друкувати


За півріччя Івано-Франківщина реалізувала промислової продукції на 12 млрд грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-25 04:30:29

Про підсумки виконання програми соціально-економічного розвитку області за півріччя доповів членам колегії та запрошеним минулого понеділка директор департаменту економіки-заступник голови Івано-Франківської ОДА Володимир Попович. 

У січні-червні 2012 року індекс обсягів виробництва промислової продукції в області склав 106,4%. Обсяг реалізованої промислової продукції зріс на третину і досяг 12 мільярдів гривень. 

Збільшення обсягів виробництва відбулося в хімічній та нафтохімічній промисловості (на 29,1%), металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів (на 22,7%), целюлозно-паперовому виробництві (на 18,7%), виробництві та розподіленні електроенергії (на 14,5%), машинобудуванні (на 8,7%) і виробництві харчових продуктів та тютюнових виробів (на 4,9%). 

Стабільно нарощують обсяги виробництва ТОВ «Електролюкс Україна», ВО «Карпати», ТОВ «Синтра», ТОВ «Уніплит». 

Товариством «Калуський трубний завод» розпочато випуск нового виду продукції – труб з поліетилену, призначених для механічного захисту волоконно-оптичних кабелів зв’язку. 

На державному підприємстві ВО «Карпати» створено додатково 300 робочих місць, збільшено в 1,7 раза обсяги виробництва електрокабельної продукції, на ТОВ «Електролюкс Україна» – в 1,4 раза виробництво автоматичних пральних машин. 

Бурштинською ТЕС ПАТ «ДТЕК Західенерго» вироблено 4,8 млрд кВт.год. електроенергії, що на 16,3% більше обсягів відповідного періоду минулого року. Завершено реконструкцію енергоблоку №7, відремонтовано 7 енергоблоків, проводиться реконструкція блоку №5 та капітальний ремонт блоку №12. 

Нарощено обсяги переробки газу Долинським газопереробним заводом (на 11,9 тис. куб.м або 0,9%).

Забезпечено стовідсоткові розрахунки споживачів області за використану електроенергію. За використаний у 2012 році природний газ споживачі області розрахувались із газопостачальними організаціями ПАТ «Івано-Франківськгаз» та ПАТ «Тисменицягаз» на 95,5%, у тому числі безпосередньо населення – на 101,9%. 

У травні поточного року запроваджено співробітництво з ТОВ «Пренекон Україна ЛТД» з метою реалізації проекту з будівництва вітрових електростанцій, розпочато дослідження для визначення місць їх розташування.

Разом з тим, сповільнення темпів росту обсягів промислового виробництва пов’язане, в основному, з тривалими простоями ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» через відсутність нафтової сировини та зниженням обсягів виробництва підприємствами легкої промисловості на 26,5%, оброблення деревини і виробництва виробів з неї – на 11,1%.

 Забезпечено зростання обсягів виробництва продукції сільського господарства на 0,6%, у тому числі на 1,4% – рослинницької продукції, на 0,6% – продукції тваринництва. Частка сільськогосподар­ських підприємств у виробництві продукції сільського господарства склала 32,3% проти 31,1% у минулому році.

 Посівна площа під урожай 2012 року склала 359,1 тис. га, що на 24,0 тис. га (7,1%) більше минулого року.

Всіма категоріями господарств області збільшено виробництво м'яса на 1,5 тис. тонн або 3,2%, молока – на 1,4 тис. тонн або 0,7%. Зросла чисельність поголів’я свиней на 18,5 тис. голів (6,8%), овець і кіз – на 0,2 тис. голів (0,7%).

 Частка виробленої продукції суб'єктами малого та середнього бізнесу склала 18,2% від загальнообласного обсягу виробництва. До бюджетів усіх рівнів ними сплачено 506,4 млн грн, або 11,9% від усіх поступлень.

У будівельній галузі порівняно з відповідним періодом 2011 року збільшилося виробництво цегли на 2,6%, збірного залізобетону – на 7,6%, цементу – на 7,7%, вапна – у 2 рази, плитки керамічної – на 20,3%. Проте, підприємствами будівельного комплексу області у першому півріччі 2012 року виконано будівельно-монтажних робіт на суму 358,8 млн грн, що становить 98,1% до відповідного періоду минулого року.

Введено в експлуатацію школу в с.Конюшки Рогатинського району, І пусковий комплекс школи в с.Підбереж Болехівської міської ради, 12-квартирний житловий будинок для працівників кістково-туберкульозного санаторію «Смерічка» в селищі Ворохта Яремчанської міської ради, вертолітний майданчик на території обласної клінічної лікарні в м.Івано-Франківську, адмінприміщення державної податкової інспекції у м.Яремче, пішохідний міст через р.Вільшанець на території ТК «Буковель» в с.Поляниця Яремчанської міської ради, будівництво лісової автодороги в урочищі Посіч Любіжнянського лісництва, очисні споруди в с.Задністрянськ Галицького району, каналізаційні мережі на вул.Новій в місті Рогатині, водопровід від міста Рогатина до с.Черче Рогатинського району, житла – 210,4 тис. кв. метрів, газових мереж – 10,0 тис. пог. метрів та ряд виробничих потужностей.

За січень-травень обсяги експорту та імпорту товарів області збільшилися у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, відповідно, на 8,8 та 4,9% і склали 425,0 та 422,0 млн. дол.США. Досягнуто позитивного сальдо в балансі зовнішньої торгівлі області, що склало 3 млн. дол.США.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА