друкувати


Майже 10 тисяч гостей з’їхалося на фестиваль "Коломийка"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-25 01:30:05

ХІІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль «Коломийка» відбувся минулими вихідними в селі Королівці. Розпочався він зі святкових богослужінь у церквах міста Коломиї та району, а на стадіоні «Колос», де відбувалися основні фестивальні дійства, з самого ранку було людно. Ґаздині готували наїдки, музики налаштовували інструменти для забави, ґазди робили останні приготування в своїх садибах.

До слова, свої страви репрезентувало понад 20 селищ переважно гуцульського регіону, хоча приїхали і представники Покуття і навіть була одна лемківська садиба.

Загалом на фестиваль, за словами організаторів, завітало приблизно 10 тисяч гостей і учасників, а концертна програма тривала протягом цілої днини.

Такі фестивальні дійства надзвичайно важливі у наш час, переконаний заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Іваницький: «Відрадно, що на фестиваль приїхали представники не лише з цілої України, а й закордонні гості. Це дуже хороший показник для такого фестивалю, як «Коломийка». ХІІІ міжнародний фольклорний фестиваль став символом єдності, творчості, щирості і, найголовніше, це вкотре засвідчує, що ми єдина велика могутня держава, яка береже свої традиції, популяризує їх і передає наступним поколінням. Перш за все це свято організували для людей, а разом з тим воно вже є візитівкою Коломийщини на міжнародному рівні. Цей фестиваль має дуже добре коріння і дуже хороший імідж. Приємно, що участь у конкурсній програмі бере чимало молоді і дітей. Що більше дітей і молоді займатиметься танцями, співатиме, відвідуватиме різні гуртки, то впевненіше ми дивитимемось в майбутнє. Саме такі фестивалі покликані зберегти наші звичаї і традиції».

Коломийка – найбільш жива і жвава форма народного мистецтва, що постійно розвивається, наповнюється новим змістом, обіймаючи всі боки народного життя: особистого, родинного, побуту, не цурається соціально-економічних тем, легко переходить у царину гумору.

Майже 30 колективів на великій сцені змагалися за звання кращих виконавців коломийки, адже головне завдання, яке поставили перед собою організатори фестивалю «Коломийка», – це відтворити в обрядах коломийку і популяризувати українську культуру не лише на теренах нашої держави, а й за кордоном. Виступи колективів оцінювало кваліфіковане журі, яке складалось з відомих діячів культури і мистецтв України та з-за кордону. Кращими визнали колектив будинку культури Велика Кам’янка, вони і отримали диплом переможців та подарунки.

Цьогоріч подивитись на українські традиції, та й самим виступити перед прикарпатською публікою приїхали колективи з Білорусі, Канади, Росії, Молдови, а також з різних куточків України.

Галина Косівцова заступник голови Аксайського району Ростовської області, на Прикарпатті вже не вперше, вона в захваті від української фестивальної культури: «Хочеться побажати цьому фестивалю ще довго-довго жити, бо це важливо, це потрібно, тому що культура завжди була і буде без кордонів. Вона завжди є об’єднавчим фактором».

Роман Вітер з канадійського ансамблю пісні і танцю «Вітер»: «Я вже не вперше тут мені приємно приїжджати ожного нашого приїзду ми працюємо з різними місцевими колективами на Україні і ми пробуємо навчитися чогось нового, щоб привезти це до Канади і показати там».

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич наголосив, що нині важливо відкривати Україну цілому світові, адже ми маємо що показати і чим пишатись. «Це вже не вперше на фестивалі до Коломийщини приїжджають іноземні делегації. Наш район підтримує міцні дружні стосунки з багатьма районами і провінціями інших держав. Нині важливо відроджувати наші традиції і не цуратися наших звичаїв. Культура і мова – це головне, що ідентифікує нас як націю, допоки ми берегтимемо і підтримуватимемо наші звичаї, допоки житиме й Україна», – наголосив М. Негрич і подякував всім, хто завітав на святкування, хто пам’ятає і шанує культуру та звичаї нашого народу та побажав, щоб наш край процвітав, розбудовувався та примножувався добробут людей.

Почесними гостями свята були Герой України Василь Ткачук, депутат обласної ради Богдан Гдичинський, уродженець Коломиї, редактор журналу «Губернатор», заслужений журналіст України Богдан Білейчук. Поблагословили дійство єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ (КП) Іван (Бойчук) та місцеві священики.

Історія фестивалю «Коломийка» почалася в період піднесення національної і культурної свідомості українського народу. Перший фестиваль відбувся в Будинку культури с. Корнича Коломийського району в грудні 1989 року з ініціативи районного відділу культури та за підтримки Героя України Василя Ткачука.

З кожним роком фестиваль стає масовішим і потужнішим, а рівень підготовки колективів – професійнішим, тож фестивалю «Коломийка» пророкують світле майбутнє.

Попри дощ люди розходитись не поспішали, адже такого зібрання відомих артистів побачити доводиться не часто.

Поза конкурсною програмою виступили імениті виконавці українських пісень з Прикарпаття – народний артист України Богдан Сташків, заслужені артисти Любов Качала, Михайло Попелюк, Алла Кобилянська, гурт «Дзвони», дует «Писанка», гуморист Микола Савчук.

Забава в Королівці тривала аж до пізнього вечора і завершилася грандіозним феєрверком.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, шеф-редактор тижневика "Коломийськы ВІСТИ"