друкувати


Місцева пожежна охорона Прикарпаття: готові до дій за призначенням

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-21 11:30:51

Івано-Франківська область за територією порівняно невелика, але за характером рельєфу належить до числа наймальовничіших в Україні. Третину її території займають Карпатські гори, дві третини - передгірська і рівнинна зони.

Така широка рельєфна різноплановість краю диктує і свої закони – актуальною проблемою для протипожежного захисту значної частини населених пунктів області постає їх віддаленість від райцентрів, особливо у гірській місцевості. І під час виникнення пожежі кожна згаяна мить на очікування чергової варти пожежно-рятувального підрозділу з райцентру може стати фатальною: за статистикою майже кожна одинадцята пожежа у сільській місцевості закінчується трагічно. Вихід один – створення місцевих пожежних команд, важливість якого усвідомлюють всі – і місцева влада, і Держтехногенбезпека, і рятувальники.

Ці спільні зусилля дають свої результати: наразі в області діють 22 підрозділи місцевої пожежної охорони. За перше півріччя 2012-го їхні працівники залучалися до ліквідації 176 пожеж.

Звичайно, уся місцева пожежна охорона працює під пильним наглядом Управління Держтехногенбезпеки в області. Протягом липня цього року фахівцями УДІТБ в області спільно з представниками Територіального управління МНС в області здійснювалися перевірки стану функціонування та утримання прикарпатських підрозділів місцевої пожежної охорони.

Перевірки засвідчили, що більшість місцевих пожежних команд готові до дій за призначенням. Однією із найкращих є Снятинська МПО, котра працює під керівництвом Шокалюка Юрія Йосиповича. Цей досвідчений та мудрий спеціаліст робить усе можливе для того, аби пожежні автомобілі утримувалися тут у належному стані, а серед працівників панувала дисципліна та взаєморозуміння.

Основними недоліками функціонування окремих підрозділів місцевої пожежної охорони Прикарпаття, зазначає начальник відділу державного пожежного нагляду, дізнання та ліцензування УДІТБ в області Богдан Дмитрів, є недостатнє фінансування МПО з боку місцевої влади. І, хоча за перше півріччя 2012-го року на такі потреби із місцевих бюджетів виділено понад два мільйони гривень, цього, як показує практика, замало.

Джерело: Прес-служба УДІТБ в Івано-Франківській області