друкувати


Калуський «Карпатнафтохім» зупиняє виробництво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-20 04:30:57

Понад рік тому, 25 травня 2011 року, в Калуші запустили нове виробництво полівінілхлориду суспензійного (ПВХ-С). Російський «Лукойл» інвестував у його будівництво 240 мільйонів доларів США. Власники підприємства сподівались, що повний ланцюг переробки від хлору до синтезу полімеру дозволить отримати високоякісну сировину - полівінілхлорид суспензійний, яка буде затребувана на ринку. Але час показав, що реальна економіка суттєво розходиться зі стратегіями аналітиків «Лукойлу». В ринкових умовах виявилось, що продукція підприємства є неконкурентоспроможною не лише на зовнішніх ринках, а й в Україні.

Зупинка чи капремонт?

10 липня інформаційні агенції поширили сенсаційне повідомлення: «Карпатнафтохім» у серпні-вересні зупинить роботу підприємства через економічні негаразди. Цій новині можна було б не йняти віри, якщо б звістку не поширила прес-служба підприємства. «Термін простою виробництв може бути продовжений, якщо не зміниться ставлення до підприємства з боку уряду України, в тому числі не налагодиться процес повернення коштів у вигляді ПДВ і не буде підтримки наших ініціатив щодо захисту інтересів українських виробників продукції», - повідомив генеральний директор підприємства Володимир Шуліндін за підсумками наради у президента «Лукойлу» Вагіта Алекперова. Керівництво підприємства вважає, що для поліпшення ситуації Україні слід провести антидемпінгове розслідування щодо імпорту ПВХ зі США, ввести 6,5%-ве мито на імпорт ПВХ, скасувати мита на ввезення газонафтової сировини з РФ для виробництва етилену на «Карпатнафтохімі».

Поширення цієї новини викликало значний резонанс в економічних виданнях країни. Але найбільше хвилювання воно викликало у працівників «Карпатнафтохіму», які ставали заручниками негараздів на підприємстві. Розуміючи, яку інформаційну хвилю було піднято, прес-служба підприємства наступного дня спростувала своє повідомлення і звістила: «Тимчасова зупинка виробництв справді передбачається, але її основною причиною є проведення планового капітального ремонту на вересень-жовтень 2012 року». Водночас у повідомленні констатується складна ситуація зі збутом продукції підприємства. «Зупинка виробництва на ведення капітального ремонту дозволить вирішити питання з відвантаження зі складів підприємства вже готової продукції споживачам», - повідомляє прес-служба «Карпатнафтохіму». Ми зв’язалися з начальником відділу реклами та інформації ТОВ «Карпатнафтохім» Анатолієм Гетьманчуком, щоб отримати детальнішу інформацію.

А. Гетьманчук повідомив, що справді ситуація тривожна, але на підприємстві сподіваються на краще. В той же час він зазначив, що про звільнення працівників поки що не йдеться.

Причини негараздів

У виробництві полівінілхлориду головною сировиною є хлор, скраплений газ, легкі та важкі дистиляти. Для виробництва хлору використовують сіль, яку доставляють з Артемівська Донецької області (підприємство планує розробляти Верхньострутинське соляне родовище на Рожнятівщині). Скраплений газ і дистиляти доставляють з російських підприємств групи «Лукойл». При ввезенні ця сировина обкладається акцизом, що збільшує кінцеву вартість продукції. Група депутатів, а саме Ігор Зварич (Партія регіонів), Роман Ткач («НУ-НС»), Дмитро Сандлер та Олексій Федун (обидва - Партія регіонів) внесли законопроект, яким пропонується «обнулити» ставку акцизного податку на скраплений газ і дистиляти. Ціна питання - 25 млн. євро на рік. Саме таку суму недоотримає бюджет, якщо ці зміни буде внесено. Щоправда, для цього потрібно змінити податкове законодавство, а такі зміни може ініціювати лише Кабмін. Очевидно, що керівництво «Карпатнафтохіму» не може пролобіювати собі таких преференцій. 7 червня цього року президент «Лукойлу» Вагіт Алекперов зустрівся з Віктором Януковичем на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів. Деталі переговорів не повідомлялись, але коли судити з подальшого розвитку ситуації, то виходить, що домовитись не вдалося. Підприємство з російським капіталом стало заручником недалекоглядної політики свого ж уряду. Торік у вересні попередній керівник «Карпатнафтохіму» Сергій Чмихалов визнав, що українська промисловість платить за газ вищу ціну порівняно з конкурентами з Європи. «Тому, як це не прикро констатувати, введення в дію нових виробництв ще не дало того економічного ефекту, на який розраховували і ми, і наша керуюча компанія «Лукойл», - заявив Чмихалов. - В результаті ПВХ калуського виробництва не може конкурувати з американською продукцією, адже американські виробники отримують сланцевий газ за ціною 80 доларів за тис. кубометрів, в той час як українські промисловці платять щонайменше 400 доларів. «Карпатнафтохім» є єдиним виробником ПВХ в Україні, але іноземні виробники теж активно працюють на нашому ринку. Полівінілхлорид використовують як сировину для виробництва пластикових профілів для вікон і дверей, у виробництві труб та електричних кабелів. Це доволі прибутковий сегмент будівельного ринку, тому інтерес іноземців цілком обґрунтований.

Прогнози невтішні

Якщо прийняти на віру повідомлення, що йдеться саме про капітальний ремонт обладнання, то виникає запитання: навіщо ремонтувати сучасне виробництво, яке працювало лише рік? На виробництві ПВХ суспензійного працює 110 людей, але на ньому зав’язані всі інші виробничі потужності підприємства. Тому в разі зупинки виробництва під загрозою звільнення та тривалої неоплачуваної відпустки опиниться весь колектив «Карпатнафтохіму» й «Лукору».

На тривожні роздуми наштовхує доля іншого великого українського активу «Лукойлу» - Одеського нафтопереробного заводу. В жовтні 2010 року роботу цього підприємства було зупинено через «низьку ефективність роботи підприємства та несприятливу кон’юнктуру ринку». Позбуватись заводу менеджери «Лукойлу» поки  що не планують, але реконструкція підприємства триватиме аж до 2015 року. Однак низку виробничих активів підприємства все ж виставлено на продаж.

Такі ж тенденції вже помітно й у разі з «Карпатнафтохімом». 10 липня ц. р. на російському сайті «Лукойлу» в розділі «Реалізація непрофільних активів» виставлено на продаж 740 залізничних цистерн, а також шість виробничих будівель у Калуші. Можливо, це випадковий збіг, але, погодьтеся,  оптимізму такі повідомлення не додають...

Автор: Юрій КРИВЕНЬ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА