друкувати


Гуцульську церкву можуть внести до списку ЮНЕСКО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-19 04:10:30

Велика п’ятибанна гуцульська церква із села Нижній Вербіж Коломийського району, що на Івано-Франківщині, має всі можливості потрапити у список світових сакральних пам’яток.

Днями село відвідали члени міжнародної робочої групи щодо включення церков Карпатського регіону до списку архітектурних пам’яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У вересні цього року до села приїде ще один фахівець міжнародної організації. Він повинен зробити висновок, які церкви надаються до списку, чи відповідають певним критеріям, як вони утримуються.

Загалом на потрапляння у список культурної спадщини ЮНЕСКО претендують 16 культових споруд у Польщі та Західній Україні. Серед них і нижньовербізький храм. Зараз споруді понад 250 років.

— Це п’ятиверхий храм  унікальних з точки зору архітектури, тому має всі шанси потрапити у поважний список, — каже Василь Слободян, провідний спеціаліст інституту “Укрзахідпроектреставрація”. — Я знаю цю церкву з дитинства, адже народився у сусідньому селі. Щоправда, була набагато краща церква у селі Княждвір, але вона, на жаль, згоріла у 1982 році. Отже залишилася єдина церква такого рівня Цей храм єдиний, що не є національною пам’яткою і може потрапити до всесвітнього списку.Українські та польські фахівці, які приїхали до Нижнього Вербіжа відзначили, що українські церкви, як не прикро, у значно гіршому стані, аніж храми сусідньої Польщі. Ось і до цієї сільсьької церкви церкви чимало зауважень. Найбільшою проблемою є бляшане оздоблення зовнішнього фасаду. Його треба зняти негайно. Є проблема із освітленням та протипожежною охороною. Також забагато в церкві штучного оздоблення: квітів, килимів та рушників. Хоча польським спеціалістам вишиття сподобалося.

— Це одна з кращих церков гуцульського типу, вона виняткова з точки зору будівництва, — каже заступник директора Варшавського інституту Маріуш Чуба. — Адже відомо, що церковне будівництво розпочалося на цих теренах сотні літ тому у різних формах і різних типах. Але з того часу залишилося мало  чого унікального, а ось ця церква — диво.

Війт Нижнього Вербіжа Марія Карпенюк каже, що всі зауваження вони врахують і зпроблять все можливе, аби їхньою церковцею гордилася Україна:

— Ми переробимо світло, із обласного бюджету мають виділити кошти аби ми перекрили храм гонтою. Наразі будемо робити проект, на 2013 рік на наш храм мали би закласти гроші. А ще ми поміняємо сучасні килими на гуцульські, заберемо штучні квіти.

Джерело: ВІКНА