друкувати


З вишивкою по життю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-17 03:30:55

У Космачі Косівського району мешкає унікальна народна майстриня — Гафія Чорняк. Все своє свідоме життя жінка присвятила художній вишивці. Тож нині її недарма вважають найвправнішою в окрузі. Адже гуцулка може справитися з будь-яким завданням.

Вона творить рушники, портрети, сорочки чи інший одяг. Також до неї звертається місцева молодь з проханням пошити етнічне вбрання для шлюбу. І це — незважаючи на поважний вік — 79 років, який не заважає бабусі вишивати щодня. Через свою творчу роботу Гафія Чорняк намагається передати любов до рідного краю.

Гафія Чорняк працює, звісно ж, з місцевою «космацькою вишивкою». Вона є дуже яскравою, переважно в оранжевих барвах. За роки стажу жінка вивчила десятки стилів. І свій досвід вирішила увіковічнити. Тому подарувала гуцулам унікальну «вишивану книжку». Вона являє собою кількадесят сторінок з метрового полотна, на якому зразки місцевих узорів, підписаних вишитим текстом. Їх назбиралося 85.

Нині майстриня, чиї унікальні роботи роз'їхалися по цілому світу, продовжує вишивати. До цього мистецтва привчила і свою родину. Зокрема, ремесло починає освоювати наймолодша правнучка.

Джерело: Радіо «Західний полюс»