друкувати


За українські книги доведеться платити удвічі більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-17 12:10:55

Президент Форуму видавців України Олександра Коваль прогнозує, що зміни до Податкового кодексу, які ініціюють Мінфін та Податкова, спричинять з 2013 року подорожчання книг вітчизняного друку удвічі.  

Експерт прогнозує, що після прийняття змін до Податкового кодексу виникне девальвація гривні на 20-25%, тому подорожчає папір та енергоносії (на 15-20%).

Відповідно до реформи, видавці будуть змушені платити ПДВ за ставкою 19%, а також закладати в ціну книжки 10-15% компенсації податку на прибуток заради збереження оборотних коштів на рівні минулого року.

"Не здивуйтесь, якщо 2 січня ви прийдете в книжковий магазин і побачите, що книга, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж коштувала 30 грудня", - попереджає Олександра Коваль.

Враховуючи, що за даними Асоціації українських видавців, середньостатистичний українець в 2011 році витратив на книги 20 грн, а після подорожчання книжка замість нинішніх середніх 72 грн буде коштувати 130-150 грн, такі зміни можуть викликати значне скорочення українського видавничого ринку.

Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам, оскільки російська книга стане набагато дешевшою від української, пояснює Коваль. Також Коваль наголосила, що лише декілька з розвинених країн світу мають ПДВ на книги на рівні інших товарів.

Джерело: ТСН