друкувати


VIII український муніципальний форум відвідала делегація з Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-14 11:45:19

З ініціативи Асоціації міст України, при підтримці Агентств з міжнародного розвитку США і Канади, інших донорських організацій, а також за активної участі Міністерства економічного розвитку та торгівлі і Державного агентства інвестицій та управління національними проектами України 12-13 липня у Ялті відбувся черговий Муніципальний форум.

Це вже ввосьме такий форум збирає під одним дахом міських голів, міжнародних експертів та урядовців, надаючи своїм учасникам унікальну можливість отримати необхідні знання та обмінятись досвідом з ефективного управління громадою та регіонального розвитку.

Цьогоріч для участі у Форумі до Ялти прибули близько 300 міських голів з усієї України, а також виконавчих директорів усіх регіональних відділень АМУ. Відвідала форум також і делегація з Прикарпаття на чолі з виконавчим директором АМУ в Івано-Франківській області Олексієм Войтичуком.

Важливим питанням Форуму, розгляду якого організатори приділили цілий день його роботи, стало питання використання механізму державно-приватного (ДПП) або, як його називають на заходів публічно-приватного партнерства у реалізації суспільно значимих регіональних проектів.

Головною метою такого партнерства, як стверджує директор фінансованої USAID Програми розвитку публічно-приватного партнерства (P3DP) Алан Піпер, є залучення фінансів та знань приватного сектору до реалізації проектів у сферах, які традиційно вважалися прерогативою органів влади та управління.

Найкраще – так би мовити, на хлопський розум – сутність ДПП пояснив учасникам Форуму Врана Каміло - гість із Хорватії, який будучи радником голови Ради директорів Агентства публічно-приватного партнерства Хорватії, який, як то кажуть, вже на цій темі собаку з’їв. "Уявіть собі, - зазначив він у своїй промові, - що у вас є друг, який любить подорожувати. Ви також любите подорожувати і маєте автомобіль, але при цьому постійно потрапляєте на ньому у дорожньо-транспортні пригоди. І тут ваш товариш пропонує: дай мені поїздити на твоїй автівці. Ви думаєте: ваш друг – професійний водій, може він щасливіший за вас? Ви даєте йому своє авто, щоб він на ньому їздив. Ваше завдання - скерувати його у потрібному напрямку, щоб він їхав туди, коли вам потрібно. Оце і є публічно-приватне партнерство".

В той же час, не зважаючи на наявність певної державної волі щодо якнайширшого запровадження ДПП в Україні і насамперед в регіонах, що вилилось, зокрема, у спробі законодавчо врегулювати це питання шляхом прийняття відповідного базового закону, іноземні експерти відзначають чимало перепон, які лежать сьогодні на цьому шляху і заважають українцям впевнено рухатись вперед. Це насамперед, за словами заступника директора Офісу економічного зростання USAID Майкла Торреано, питання лідерства, а вірніше його відсутності. В Україні сьогодні є брак досвідчених впевнених лідерів як в Уряді та місцевій владі, так і серед політиків, функціонерів неурядових організацій та бізнесменів, готових просувати ДПП там, де влада "буксує". Більше того: в Україні сьогодні відсутні умови для формування такого лідерства.

Тому Уряд США, через Агентство США з міжнародного розвитку та фінансовану нею організацію "Fhi360" створив названу вже Програму P3DP, покликану здійснювати навчання муніципальних чиновників щодо ефективного залучення механізму ДПП до реалізації важливих для громади проектів. Як стверджує А.Піпер, діяльність P3DP зосереджується в кількох основних площинах, як-от: допомога у законодавчому врегулюванні питань ДПП в Україні, допомога у створенні ДПП-орієнтованого середовища, допомога у реалізації ДПП на муніципальному рівні.

Сьогодні в рамках програми в шести відібраних з п’ятдесяти заявлених українських містах та територіях: Львові, Вінниці, Запоріжжі, Сімферополі, в західному регіоні Автономної Республіки Крим та власне Івано-Франківську програмою P3DP впроваджуються ДПП-орієнтовані пілотні проект у сферах, які традиційно вважалися прерогативою місцевої влади та місцевого самоврядування: утилізація твердих побутових відходів, охорона здоров’я, паркування автотранспорту та управління міським парковим господарством.

Крім власне ініціатив, підтриманих USAID, учасники форуму поділились з присутніми своїми кращими практиками реалізації ДПП-орієнтованих проектів. Так, керівник національного ДПП-орінтованого проекту Богдан Баласінович поділився планами держави щодо утилізації твердих побутових відходів у десяти обласних центрах України. Своє бачення цієї проблеми, а також вдже існуючі конкретні здобутки обмалював мер міста Тернополя Сергій Надал. Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергій Кіраль розповів про ініціативи міста Львова у сфері громадського транспорту, а генеральний директор Державного підприємства "Агенція стратегічних інвестицій" Комітету інвестицій та стратегічних проектів міста Санкт-Петербург, Російська Федерація, Ілля Гудков повідам учасникам про проект "Невська вода".

Автор: Сергій БІЛИЙ