друкувати


Фрукти – без "хімії"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-10 04:45:53

З настанням липневих днів на коломийському ринку поряснішало фруктів: продавці пропонують поласувати соковитими кавунами, персиками, нектаринами, абрикосами. Проте не всі коломийці спішать витрясати гроші з гаманців на солодкі смаколики, задумуючи спочатку про власне здоров’я. Люди вагаються купляти фрукти, бо через власний чи сусідський досвід знають, разом з вітамінами можна отримати нітратну дозу.

Тижневик «Коломийські ВІСТИ» не гаючи часу вирішив традиційно перевірити на вміст нітратів кавун, персик, абрикос та нектарин.

«Озброївшись» фруктами з місцевого ринку та бажання перевірити наших «піддослідних», ми вирушили до Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Саме сюди щоденно приходять продавці, аби перевірити власний товар та отримати дозвіл на його реалізацію.

Кавуни, персики, абрикоси зараз можна придбати у будь-якому місці, починаючи з супермаркетів та завершуючи кіосками обабіч вулиць. Проте експерти стверджують, що тепер кавунів, вирощених у природних умовах при пекучому сонці, ми не знайдемо, адже ті баштанні плоди, які нам пропонують купити, виросли у тепличних умовах та не мають справжнього смаку. На такі кавуни нам варто почекати до 15 серпня, тоді й кількість поживних речовин у них збільшиться. А користь «зелений красень» приносить чималу: фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров`яних тілець — лейкоцитів, а також грає важливу роль при вагітності — регулює формування нервових клітин ембріона, що украй важливе для його нормального розвитку. Окрім того, кавун  сприяє звільненню застійної жовчі та є чудовим дієтичним продуктом.

Не поступається кавунові корисними речовинами й абрикос. Сонячний фрукт з червоним бочком – комора різних вітамінів, макро- та мікроелементів. Особливо поживним в абрикосах є пектин, який має здатність виводити з організму токсичні речовини. Є в них і дубильні речовини, що додають плодам деяку терпкість, а сік абрикосів має антибіотичну активність, зокрема, гнітюче діє на гнильні бактерії. А ось рослинна клітковина абрикос допоможе не тільки підтримати активність сапрофітної мікрофлори кишечника, а й відрегулювати стілець, тобто допомагає в боротьбі із запорами.

Аби отримати результат, нам довелося чекати п'ятнадцять хвилин, після чого лаборант озвучила результат, який нас не просто вразив. Як показав аналіз, при переводі в масову долю нітратів всі показники були нижче 29,7 мг/кг при нормі до 60 мг/кг (Див. копію аналізу). «Всупереч тому, що ці фрукти ранні, випадки перенасичення шкідливими речовинами у цьогорічній практиці – рідкість, - розповідає лаборант Анна Земликріт. – Люди, побачивши новий продукт на ринках, кидаються одразу його купляти та споживають у великій кількості, що й приносить шкоду здоров’ю». Окрім того, коломийцями не варто забувати, що фрукти потрібно добре вимити та не їсти їх брудними руками, зазначила пані Анна.

На місцевий ринок смаколики привозять з Херсону та Криму, коли ж ви сумніваєтеся у їхній користі, то завжди можете попросити показати посвідчення якості товару, сертифікат на партію фруктів, дозвіл на торгівлю та висновки санітарно-епідеміологічної експертизи. Якщо цих документів немає – для довіри підстав мало.

Зазвичай перші кавуни, персики, абрикоси та нектарини мають вміст «хімії», проте, як виявилося, фрукти на коломийських прилавках зовсім без нітратів. Тому можете без остраху купляти смаколики та споживати на здоров’я. Ми ж не втрималися та придбали порцію вітамінів. Корисних вам фруктів, коломийці!

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти