друкувати


Українська молодь – дипломовані безробітні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-05 01:10:39

Українська молодь втрачає надію на перспективне професійне майбутнє у власній країні. Більше 80% випускників столичних навчальних закладів на даний момент погодились би працювати за кордоном, підтверджують дані соціологічного опитування.

В Україні державна програма працевлаштування випускників та студентів практично не діє. Часто попит щодо переліку спеціальностей не відповідає пропозиції. У той час, як молодь безнадійно шукає роботу відповідно до своєї освіти, країна перебуває над прірвою бідності: за оцінками ООН, на межі бідності проживає близько 80% українців. В 2011 році мінімальна зарплата (960 гривень) не забезпечувала навіть фізіологічного рівня виживання працівника. Середня зарплата за минулий рік ледве досягла $290. Для порівняння: у Литві це $930, у Польщі – $1360, у Чехії – $1450.

"Держава робить замовлення на спеціаліста, а працевлаштувати його не має можливості. Формуються умови для тотальної корупції. Як подолати цю корупційну складову – можна тільки фантазувати. Але боротися з нею треба дуже публічно", – прокоментував ситуацію голова правління ВГО "Центр прав людини "Громадська ініціатива" Маковський Петро.

Громадський діяч також розповів, що наразі він, як батько, не вірить, що зможе працевлаштувати свою доньку через 2 роки без проблем і поклонів перед чиновниками, оскільки не вірить у суттєві зміни.

За результатами опитування, яке проводилось на ярмарку вакансій "Імпульс – 2012" у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка (КНУ) у квітні 2012 року, більшість студентів налаштовано або на роботу за кордоном, або на території України в іноземній корпорації.

Як стверджують фахівці, щоб працевлаштуватися молодій людині, яка щойно отримала диплом, недостатньо мати лише знання. Більшість випускників впевнилось в тому, що, не маючи досвіду роботи, їм важко переконати роботодавця своїми відмітками у бажанні працювати.

"Не знаю, чи варто продовжувати навчання в університеті, адже у будь-якому разі при бажанні отримати роботу в останню чергу в мене будуть вимагати диплом. Перш за, як я переконалась, перевірять безпосередні практичні вміння. Їх академічна освіта недостатньо розвиває" , – сказала одна із студенток КНУ ім. Т.Шевченка.

Експерти оцінюють наразі систему освіти України як недостатню для підготовки фахівців. Тому проблема працевлаштування випускників полягає не лише у небажанні роботодавців мати справу з молоддю. Одна із причин такої ситуації – невідповідність рівня вмінь дипломованої людини професійним вимогам на робочому місці.

"В Україні не змогли запровадити нормальну систему магістерської підготовки, що відповідає сучасному рівню. А також ми не маємо ніякого прогресу в запроваджені аспірантського навчання", – зауважив Тарас Фініков.

Водночас, 56% студентів навчальних закладів Києва хочуть заробляти більше 4000 грн одразу після свого випуску.

Джерело: Освітній портал