друкувати


Гроші на розвиток прикарпатської науки можна взяти … в НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-21 02:30:51

Розвивати українську науку можна за рахунок НАТО, - переконані організатори семінару «Програма НАТО «Наука заради миру і безпеки»: можливості для України», який відбувся в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника. Ініціаторами проведення заходу стали керівництво Прикарпатського університету та діючий при вказаному виші Науковий інформаційно-аналітичний центр НАТО.

Як повідомили учасники семінару, програма «Наука заради миру і безпеки» (НМБ) є інструментом політики, покликаним розвивати співпрацю та діалог між Північноатлантичним блоком та країнами-партнерами. В її рамках надається підтримка практичному науково-технічному співробітництву між науковцями і експертами з країн НАТО та держав-учасниць програми. Йдеться насамперед про фінансову підтримку перспективних наукових розробок, яка надається у вигляді цільових грантів. «Сьогодні ми маємо дуже невелику кількість поданих заявок на отримання фінансування з НАТО на потреби наукових розробок, - розповів під час семінару проректор ПНУ з наукової роботи Павло Федорук, - про те наші колеги з Росії сьогодні значно більше фінансування отримують. Фактично весь фонд, який виділяється на цю країну, сьогодні використовується». Загалом, за словами директора Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО при ПНУ Олега Білоуса, ця сума є втричі більшою, ніж та, якою сьогодні користаються українські вчені. Це, на думку організаторів семінару, свідчить необхідність посилення роботи з інформування українських науковців щодо нових горизонтів, які для них відкривають північноатлантичні гранти, на що, власне, і спрямована діяльність наукових інформаційно-аналітичних центрів НАТО, які ефективно діють, крім Івано-Франківська, також у Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Житомирі тощо. На таке інформування, власне, і спрямовано сьогоднішній семінар.

«Фактично, - продовжує пан Федорук, - використовуючи бренд НАТО, ми можемо програму «Наука заради миру і безпеки» використовувати як каталізатор для розвитку наукоємних досліджень. При цьому йдеться переважно про цивільні дослідження».  Зі слів проректора, такий грант вже виграли науковці Тернопільського національного економічного університету. Своїм досвідом у цій сфері представник вказаного вишу – завідувач кафедри інформаційно-обчислювальних систем та управління ТНЕУ Анатолій Савченко поділився сьогодні зі своїми івано-франківськими колегами в режимі відео-конференції.

Крім вченого з Тернополя прикарпатські науковці також мали змогу послухати інформацію про шляхи партнерства з НАТО у виступах заступника директора НІАЦ НАТО при Прикарпатському університеті Любомира Никируя, який обмалював основні моменти програми НМБ та висвітлив питання дотримання інтелектуальної власності у міжнародних наукових дослідженнях; керівника програм Міжнародного фонду «Відродження» Івана Кульчицького, який поділився досвідом з формування мереж обміну інформацією про науково-освітні програми ЄС та НАТО; поспілкуватись в режимі відео-конференції з фахівцем з енергетичної безпеки Відділу НАТО з нових викликів безпеці Сюзанною Міхаеліс та національним координатором програми EUREKA Петром Смертенком.

Автор: Сергій БІЛИЙ