друкувати


Досвід провадження відео-конференцій у судах прийшовся суддям до вподоби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-21 01:30:21

Рівно рік минуло з того часу, як в Апеляційному суді Івано-Франківської області та в Івано-Франківському слідчому ізоляторі запрацювали кімнати відео-конференцзв’язку, які дозволяють проводити слухання судових справ без доставки засуджених та підслідних до залу суду. Тож вчора голова Апеляційного суду Надія Стефанів та начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Івано-Франківській області полковник внутрішньої служби Дмитро Футулуйчук підбили підсумки першого року роботи проекту.

Як стверджує пані Стефанів, в ході реалізації проекту дали про себе знати як позитиви, так і недоліки нової системи. «Власне негатив лише один, - говорить суддя, - полягає він у тому, що в діючому Кримінально-процесуальному кодексі України не було передбачено можливості використання цієї системи відео-зв’язку у кримінальних справах. Позитив же полягає в тому, що, не зважаючи на це, ми змогли застосувати цю систему по 40 справах». Щоправда в зв’язку із вказаними вище законодавчими обмеженнями йдеться поки що лише про справи за апеляціями на постанови про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою, де підозрювані та обвинувачені перебувають у слідчому ізоляторі, а також по справах, де щодо обвинувачених застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з суворим режимом.

Втім, ситуація докорінним чином зміниться з вступом у силу нового КПК, в якому законодавець прямо передбачив можливість застосування відео-конференцій для проведення будь-яких судових процедур.

«Другий позитив, - розповідає пані Стефанів, - в тому, що нашу систему судова громада, судова система сприйняла позитивно. Протягом року таку систему було запроваджено ще в кількох апеляційних судах, а також Вищому спеціалізованому суді у кримінальних і цивільних справах. Для нас знаково, що ми були першими, що саме ми цю систему презентували».

Про те, що досвід прикарпатських суддів є недаремним, свідчить, зокрема, і той факт, що цьогоріч в Апеляційному суді Івано-Франківської області було відкрито ще одну кімнату для відео-конференцзв’язку. Кошти на це виділила цього разу Державна судова адміністрація, яка також профінансувала обладнання відповідними системами судів в усіх областях України.

Крім того, за словами голови Апеляційного суду, попередні розмови про створення відповідних кімнат у неї вже відбулись з керівництвом Івано-Франківського міського суду, а Д.Футулуйчук розповів, що зали для відео-конференцій сьогодні вже існують не тільки в Івано-Франківському СІЗО, а й у інших пенітенціарних закладах області, зокрема у виправно-трудових колоніях в Товмачику та Маріямполі.

Автор: Сергій БІЛИЙ