друкувати


Найбільші витрати українців - на їжу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-18 03:10:47

У держкомітеті статистики підрахували, на що і скільки витратили своїх грошей українці в першому кварталі 2012 року.

За один місяць одна сім'я витрачає на життя 3718 гривень (при середній зарплатні 2923 грн). На сьогоднішній день на спиртне і сигарети українці витрачають 7% свого бюджету, що вдвічі більше, ніж у 2010-му (тоді було 3%). Крім того, зросли витрати на "комуналку" (14% проти 9% в 2010-му), а от на продукти знизилися (51% витрат у 2010-му проти 39% в 2012-му), пише "Сегодня".

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь говорить, що не варто приміряти отримані дані до кожної сім'ї.

"Це адекватні цифри. Але не у кожній сім'ї є діти, які навчаються, а у деяких відразу кілька студентів. Також є сім'ї, які не знають, що таке походи по лікарям, а у деяких солідний шматок сімейного бюджету йде на ліки", - заявив Жолудь.

Жителю невеликого містечка Запорізької області підрахованої суми на місяць з головою вистачило б.

"Наприклад, моїй родині з трьох осіб на місяць вистачає від 2 тисяч гривень. Але у нас ніхто не курить, і на алкоголь стільки не витрачаємося - не більше 70 грн. Нас виручає город, є запаси овочів. А от взуття та одяг купуємо нечасто - три-чотири рази на рік", - повідомив житель Приморська Петро Михайленко.

Столична сім'я ледве б уклалася в ті гроші.

"На їжу витрачаємо близько 2 тисяч на місяць, ще комунальні витрати і проїзд по місту - не менше 600. Дитина поки ходить в садок, і на його навчання виділяємо близько 300 грн. Коли піде в школу, сума може збільшитися. Загалом, нам в місяць потрібно не менше 4 тисяч", - заявив киянин Дмитро Косенко.

Джерело: ТСН