друкувати


Корови для малозабезпечених

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-18 02:30:47

Благодійний фонд «Світ для дітей» канадської організації «Міжнародна Християнська Допомога» на теренах України діє вже понад десять років.Він обслуговує території трьох західноукраїнських областей: Львівської, Волинської та Івано-Франківської.

За рахунок канадських спонсорів сімей, які об’єднані у благодійному фонді «Чаша», щоквартально проводять акції, спрямовані на підтримку дітей з соціально незахищених сімей та вихованців інтернатів.

На Коломийщину доброчинці приїхали не з порожніми руками. У Ліснохлібичинську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів засновник і директор фонду Галина Микитюк передала хлібопічку та набір посуду для шкільної їдальні, а п’ять багатодітних сімей отримали по одній корові.

Худобу роздали тим, хто потребував її найбільше і погодився утримувати не менше року, адже така умова благодійників. Вони прагнуть не надавати разовий транш, а забезпечувати людей необхідним і привчати дітей до праці, переконує пані Галина.

«Ми щорічно проводимо акцію, яка називається в Канаді «Каталог подарунків», – розповідає вона. – Люди, які хочуть щось зробити для українських дітей, збирають кошти, ми акумулюємо ці кошти і цьогоріч допомогти вирішили дітям з Коломийського району, з яким я гарно співпрацюю і дякую владі, що допомагає в організації процесу. Сім’ям Коломийського району подарували дійних корів і дуже сподіваємося, що вони їх будуть прекрасно утримувати в здоров’ї, корівки ж принесуть величезну користь для дітей. Наш фонд двічі на квартал допомагає шкільним приладдям, надає одяг інтернатам, спонсоруємо сільськогосподарські програми, адже це проблема номер один у цілому світі. Наше завдання в Україні не дати дітям рибу, щоб вони з’їли, а дати вудку, щоб вони піймали цю рибу. Саме тому обрали корів, діти будуть годувати худобу, привчати, виховувати, добре її доглядати, і відповідно вона, сподіваюсь, буде їм вічно служити, бо народить маленьких теляток».

Корови поселилися в родинах мешканців Коломийщини: Іванівці – Дутчак Надія Степанівна, матір 9 дітей; Товмачик – Тодорів Олена Богданівна, матір 5 дітей; Верхній Вербіж – Ващук Мирослава Петрівна, матір 9 дітей; Мала Кам’янка – Паримська Оксана Іванівна, матір 5 дітей; Загайпіль – Довганюк Ольга Богданівна, матір 5 дітей.

Такому подарунку родини зраділи, адже корова – це молоко, а відтак і сир і сметану можна зробити. «Раніше мали корову, але вона захворіла, вже більше року без худоби трохи складно. Маємо і місце для корови, і бажання утримувати її. Від щирого серця дякуємо всім людям, хто доклав зусиль, щоб ми одержали худобу», – подякувала благодійникам Надія Дутчак. Олена Тодорів з Товмачика також безмежно вдячна благодійникам, каже, що «довший час виручала сестра, передавала молоко з Саджавки, адже дітям потрібні й сир, і молоко, і сметана. Біля худоби поралася з 6-го класу, а заради того, що вона всю родину годує, біля неї варто ходити й доглядати».

Та не кожна малозабезпечена родина хоче брати худобу. За словами Лесі Білищак, заступника голови Коломийської РДА, чимало сімей відмовились від такого подарунку.

«Коломийська районна державна адміністрація співпрацює з багатьма благодійними організаціями та благодійними фондами, за сприяння голови Коломийської райдержадміністрації Михайла Негрича реалізується дуже цікавий проект європейського типу. Подивувало те, що не всі багатодітні сім’ї хотіли отримати корову, мотивуючи це тим, що коло худоби треба ходити, худобою треба опікуватися, а набагато легше, коли дають гроші, їжу, одяг. Проект цікавий, і я сподіваюсь, буде мати розвиток у нашому районі», – переконана Л.Білищак.

Однією з умов проекту – є утримання корови не менше року, тобто худобу не можна продати чи здати на м’ясо.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"