друкувати


У Івано-Франківську запровадили унікальну систему лікування інфарктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-14 01:10:50

Серед найнебезпечніших захворювань нашого часу чи не перше місце займає інфаркт міокарда. Ця хвороба торкається величезної кількості населення України і саме вона є основною причиною смертності серед працюючого населення.

Тільки за 2011 рік в Івано-Франківській області було зареєстровано близько 1200 інфарктів. Уже за чотири місяці цього року – близько 300 інфарктів міокарда. І ці дані стосуються лише тих випадків, які зареєстровані у стаціонарних відділеннях медичних закладів.

З початку 2012 року в Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська розпочала роботу унікальна програма, яка стосується лікування гострих інфарктів міокарда методом балонної ангіопластики і стентування.

"Це найпрогресивніша у світі методика. Майже усі країни Європи об’єдналися в організацію, яка називається "Стент для життя" і яка метою своєї діяльності вважає запровадження цієї методики для стовідсоткового лікування усіх гострих інфарктів власне методикою стентування і ангіопластики. Це процедура, яка справді рятує життя", – розповідає завідувач відділенням малоінвазивної діагностики і лікування Центральної міської клінічної лікарні Лілія Сорохтей".

На перший погляд, новітня методика обстеження дуже проста. Медичний працівник вводить катетер через судинку на руці або нозі, доводить її до коронарної артерії і вводить туди контрастну речовину, тобто таку речовину, яку видно через рентген.

Так лікарі можуть визначити діаметр судини, побачити, де є бляшки, які звужують судину, зрозуміти, чи вона закрита повністю, чи є інші патології, тощо.

"Якщо пацієнт поступає до нас із гострим інфарктом міокарда, у нього повністю перекрита артерія, а це означає, що кожні 15 хвилин у людини відмирають певні клітини серця і розповсюдження зони рубця збільшується. Тому потрібно вчасно відкрити цю судину, бажано не пізніше двох годин від початку болів. Дуже важливо терміново привезти пацієнта до лікарні, зробити йому діагностику, провести до закритої артерії спеціальний балонний катетер, роздути його та відкрити судину. А потім поставити у судинці таку званий ендопротез – стент", – пояснює Лілія Сорохтей.

За її словами, застосування такої процедури є вкрай важливим для пацієнтів, адже воно допомагає уникнути випадків смертності від інфаркту міокарда, зменшує інвалідизацію хворих, особливо людей працездатного віку, скорочує етап реабілітації, покращує якість життя людини.

Лікарі пояснюють, що коронарографію варто провести навіть задля профілактики, задовго до того, як розвинеться інфаркт міокарда. Якщо у людини є певні підозри, що її серце хворе, потрібно одразу йти до кардіолога, чи до терапевта, щоб зробити ряд обстежень. У першу чергу необхідно зробити електрокардіограму, здати аналізи на рівень холестерину в крові, зробити ехокардіограму серця. Зрештою, навіть ці стандартні дослідження можуть не показати ніяких відхилень від норми.

Але якщо у пацієнта є болі за грудиною, або в області серця, особливо при фізичному навантаженні, або при психологічному стресі, і вони проходять після прийняття нітрогліцерину – це типовий приступ стенокардії чи так званої "грудної жаби". Це означає, що серцю не вистачає кисню через наявність бляшки, яка звужує судини. Для цього і потрібні новітні дослідження. За їхньою допомогою медики можуть виявити пацієнтів з особливо високим ризиком розвитку інфаркту міокарда.

Крім того, таке дослідження необхідне, якщо пацієнту показана будь-яка операція із застосуванням серйозного наркозу, за допомогою коронарографії лікарі можуть побачити, у якому стані судини серця.

Днями відділення малоінвазивної діагностики і лікування відвідав голова асоціації інтервенційних кардіологів України професор Юрій Миколайович Соколов, який цими днями перебував у Івано-Франківську. Він визнав роботу медиків на високопрофесійному рівні та пообіцяв спеціалістам ЦМКЛ методичну та консультативну підтримку.

Тому варто звернутися за допомогою заздалегідь. Адже чималої кількості складних захворювань можна було б уникнути за умови своєчасного виявлення тієї чи іншої патології організму.

Джерело: ЦМКЛ м.Івано-Франківська