друкувати


Георгій Жужунадзе: Сьогодні ми перемогли. Це вже остаточно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-13 04:00:59

Колегія суддів цивільної палати Апеляційного суду Івано-Франківської області у своєму сьогоднішньому засіданні визнала необґрунтованим подану керівництвом комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Вежа» апеляцію на рішення Івано-Франківського міського суду про незаконність звільнення з роботи журналіста вказаної телерадіоорганізації Георгія Жужунадзе.

Свою скаргу до Апеляційного суду представники «Вежі» мотивували тією обставиною, що Івано-Франківський міський суд не в повній мірі виконав головного завдання Вищого спеціалізованого суду України - підтвердження членства Г.Жужунадзе у профспілкової організації. Адвокатам телерадіокомпанії здалися недостатньо переконливими наявні в суді докази з даного приводу, як-от: рішення про обрання журналіста членом комітету профспілки, інші рішення та протоколи. Мовляв, серед їх переліку немає рішення загальних зборів членів профспілки про прийняття Георгія до членства в організації, яке, відповідно до Статуту ТРК «Вежа» є єдиною підставою членства працівника у профспілці. Представник телерадіоорганізації також піддав сумніву дійсність рішення про обрання Г.Жужунадзе членом виборного органу профспілки - комітету, оскільки воно було прийнято при відсутності кворуму, а це у свою чергу викликало у пана адвоката сумніви щодо самого існування профспілки як такої.

«Сьогодні, як і 2,5 роки тому, я на свою адресу чую цікаві речі, - відповів журналіст на такі закиди у своїй промові в залі суду, - що я злочинець. Бо, якщо не було профспілки, отже я злодій, отже я підробляв ці документи і маю сидіти в тюрмі, а не бути присутнім у судовому засіданні… Хочу відмитися від того бруду і повернутися до роботу, яку я люблю і якій віддав 11 років свого життя». Зі слів пана Жужунадзе зареєстрована кількість членів профспілкової організації в 21 особу на момент прийняття долучених до справи як докази рішень не могла бути визначальною при встановленні кворуму, оскільки на той час частина членів профспілки вже була звільнена за їх громадянську позицію з роботи, ще кілька осіб під тиском адміністрації телерадіоорганізації змушені були вийти із складу профспілки. Ще більш переконливим був адвокат журналіста, який нагадав суду, що директор ТРК «Вежа» Олена Третяк сама визнала чинність профспілки і членство в ній Г.Жужунадзе, коли зверталась до профспілкового комітету з листом про намір звільнити журналіста з роботи.

В будь-якому разі, як вже зазначалося, судді не визнали доводи представників адміністрації ТРК «Вежа» достатньо переконливими і, як і їх колеги з міського суду в квітні цього року, стали на бік журналіста.

«Ви знаєте, - прокоментував Георгій сьогоднішню подію по завершенню судового засідання, - є такий гарний вислів - якщо я не помиляюсь в європейських судах є надпис: нехай впадуть сьогодні небеса, але справедливості бути. Ви знаєте,це сьогодні і сталося. Нарешті ми поставили жирну крапку у справі за моїм позовом до ТРК «Вежа», де я дуже хотів, прагнув, мріяв і бачив: два роки бажав собі це на Новий рік - повернутися на роботу до шановних колег - виконувати свої обов’язки, які я люблю і яким віддав 11 років свого життя. Що сьогодні сталося? Сьогодні ми перемогли. Це вже остаточно. Ви знаєте, насправді в цей прекрасний сонячний день не віриться, що це сталося. Але можете повірити: два з половиною роки поневірянь - цього бюрократичного непорозуміння, яке відбувається, яке оточує нас усіх з вами, шановні громадяни. Я впевнений в тому, що це непоодинокий випадок того, що стається з журналістами в нашій країні: когось, на жаль, вбивають, як Гонгадзе; на когось скоюють напади, б’ють, що, не виключено, може бути і зі мною; когось незаконно звільняють; про когось після цього ходять і розповідають, що, мовляв, «який він журналіст?», «да він взагалі не в профспілці був», «да він там виступає». А як з вами по-іншому бути?, - звернувся журналіст до тих, хто дозволяє собі переслідувати журналістів, - якщо ви крадете, якщо ви людей звільняєте незаконно, якщо ви розвалюєте колективи, якщо ви у своїх владних кабінетах займаєтеся Бог знає чим, тільки не справами державного значення?»

Автор: Сергій БІЛИЙ