друкувати


Народний театр імені Василя Симчича успішно відроджується

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-13 01:10:56

10 червня актори Народного драматичного театру імені Василя Симчича представили на огляд коломийської публіки маловідому виставу Івана Франка «Будка число 27».

Попри часткове припинення роботи театру, прем’єра успішно пройшла у стінах Народного дому. Взяла на себе нелегку місію відродити давні традиції, започатковані ще Василем Симчичем, новий керівник театру Яна Василовська. Згуртувавши довкола себе талановитих акторів, жінка завзято поринула в роботу з новими творчими ідеями.

Вистава розпочалася з невеликим запізненням, проте гра коломийських аматорів театрального мистецтва все компенсувала. Сюжет «Будки число 27», на перший погляд, доволі простий, але пані Яна додала історії динамічного ходу. Театральні шанувальники з перших хвилин прем’єри уважно вивчали характери героїв, серед яких неможливо було виділити головних чи другорядних ролей. Як зазначає керівник театру, «кожний герой відображає певну суть та має на меті донести до глядача свою ідею». Та й справді, перед коломийцями постала ціла палітра людських характерів.

Драматична вистава «Будка число 27» написана Іваном Франком у 1902 році, але історія твору і досі актуальна. Пані Василовська зізналася, що пропозиція поставити саме цю п’єсу на коломийській сцені надійшла від радника міського голови Зеновія Карася, який зовсім не помилився у виборі такого сюжету. 45-річний багатий вдівець Прокіп Завада хоче одружитися із дочкою сторожа залізнодорожної будки Панька Середущого – 18-річною Зосею, яка вже дала слово парубкові Гнатові Сиротюку і відверто заявляє Заваді, що його не любить і не вийде за нього заміж. Той переконує її, що Прокіп покине її, а він ніби буде кохати й шанувати її до самої смерті. Убогі батьки раді б мати заможного зятя, тим більше, що він на доказ своєї любові негайно записав на Зосю половину свого маєтку. Зося, приголомшена такою розв'язкою і будучи переконаною, що Прокіп її не покине, приймає щедрий подарунок і дає Заваді слово, що коли наречений її покине, вона вийде заміж за нього. Все ніби наближається до щасливої розв'язки: Заваді повірила не тільки Зося, але й глядачі. Однак тут несподівано на сцену виходить жебрачка Ксеня і попереджає Зосю й Прокопа, щоб вони не вірили словам Завади. Вісімнадцять років тому він на тому ж місці присягав їй на вірність, а коли вона від нього завагітніла, відрікся від неї. Вона у відчаї потопила в річці новонароджену дитину, за що потрапила у в'язницю, а звідти – у психіатричну лікарню, де у страшних муках прожила десять років. Зараз вона прийшла помститися винуватцеві своїх страждань. І кидається разом із Завадою під потяг. Яна Василовська, нічого не змінюючи у змісті драми, демонструє коломийцями вічну правду про злочин і кару, надавши п’єсі психологічного спрямування.

Шість акторів, у віці від 17 до 65-ти років, та обмежена кількість сценічних деталей чудово втілили задум Івана Франка. Будка, лавка на передньому плані, стилізоване зображення колії, шлагбаума та залізничного стовпа, - ось і все, що знадобилося для вдалого відображення драматичної ситуації на чолі з неперевершеною майстерною грою акторів, більшість з яких дебютували на сцені Народного дому.

Роль Зосі для сімнадцятирічної студентки Марічки Півторак далася нелегко, адже робота у напрямі театрального мистецтва для неї стала успішною новизною. Проте дівчина стверджує, що із задоволення буде продовжувати працювати у цьому колективі та втілювати на сцені нові, не менш цікаві ролі.

Пояснення, на перший погляд, тяжких життєвих ситуацій словами із глибинним змістом, одразу припало до душі коломийській публіці. Гра була оцінена не лише квітами, але й бурхливими оплесками, що для акторів є найбільшою вдячністю. Тому вони могли ствердно сказати, що десятки годин, проведених у репетиційному режимі, не пройшли марно. Актори подарували театралам чудову гру, яскраво вжившись у ролі. Схвально про постановку та акторський склад відгукнулася і начальник відділу культури і туризму міської ради Уляна Мандрусяк, наголосивши: «Народний театр ім. В. Симчича вдало відшукує нові підходи до глядача з ентузіазмом працюючи на мистецькому полі. Прем’єра, безсумнівно, пройшла на високому рівні. Я щиро бажаю театру нових досягнень та вдячних глядачів».

Народні актори пообіцяли, що попереду на коломийських шанувальників чекає багато цікавих постановок, одна з яких уже готується – комедія, яка ще не була презентована на місцевій сцені.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти