друкувати


Презентували посмертну збірку Дмитра Гриньківа

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-13 01:30:22

11 червня мало виповниться 64 роки відомому коломийцю Дмитру Гриньківу, чиє життя пов’язане з громадсько-політичною та письменницькою діяльністю.

Відомий поет, прозаїк, незламний патріот України до останніх днів свого земного відліку боровся за краще життя для Батьківщини. На превеликий жаль, Дмитра Гриньківа немає посеред нас, але написані ним твори – вічні. В них живе дух сміливості, мужності, непохитності та нескореності, а головне – дух любові до рідної землі. Саме ця тема найбільше розкрита в його останній збірці віршів «В Коломию дорога моя, в Коломию», яка стала посмертним виданням для талановитого Дмитра Гриньківа.

У вівторок, 12 червня, Міська бібліотека №1 для дорослих запросила коломийців на вечір пам’яті відомого краянина та презентацію його нової посмертної книги. «В Коломию дорога моя, в Коломию» – збірка віршів, об’єднаних щирою любов’ю до рідного міста, до повсякденної містерії буття, що витворюють неповторну різнобарвну тканину з гуцульським орнаментом на килимі швидкоплинного часу. 35 віршованих творів, що розмістилися на 56-ох сторінках книги, засвідчили глибоку любов до писанкової Коломиї, - це й зазначили присутні під час вечора пам’яті, серед яких були і місцеві поети, політичні в’язні, репресовані, студенти та друзі покійного.

«Остання книга з творчого доробку Дмитра Гриньківа «В Коломию дорога моя, в Коломию» проявляє автора як поета-пісняра, – розповідає лауреат обласної премії ім. В. Стефаника Василь Рябий. – Цікавим є те, що всі тексти у збірці присвячені Коломиї, що становить великий вклад для жителів нашого міста. Дмитро Гриньків пройшов через великі життєві випробування, проте залишився ліриком у душі. Презентація книги стала своєрідним підсумком прожитих років паном Дмитром, а вміщені у книзі вірші закликають до осмислення коломийської краси, яка живе довкола нас».

Пан Гриньків в свої останні дні ніби хотів зловити миттєвість життя, зупинити час та завершити усі справи. Земляк подав перед смертю до друку дві власні збірки віршів, одна з яких – «В Коломию дорога моя, в Коломию». Збірка вийшла друком у Коломийські друкарні ім. Шухевича завдяки старанню влади міста та передана в коломийські бібліотеки, громадські організації та родині покійного. Дружина Дмитра Гриньківа пані Галина зазначає, що поет покладав на презентовану збірку великі надії та мріяв, аби книга потрапила до рук коломийців. У своїх віршах пан Дмитро з особливою ніжністю та добротою описує знайомі нам вулиці та будинки, показуючи усю красу Коломиї. Вдало до книги підібрані обкладинка та ілюстрації, відображаючи позитивний настрій поета.

Твори одразу захопили увагою як простих читачів, так і поціновувачів друкованого слова. А пісня, написана на слова Дмитра Гриньківа, «За тобою тужу я, миленька...» у виконанні художнього керівника Народного дому Олександра Дудієва з перших секунд зачарувала коломийців вправно підібраними словами. «Колискова для Коломиї», «Я тебе люблю», «В Коломиї вже літні дощі», «Наснилася мені Коломия», «Моя любка живе в Коломиї» – вірші, якими під час презентації зачитувалися присутні.

Збірка творів «В Коломию дорога моя, в Коломию» ще не одне десятиліття повертатиме Дмитра Гриньківа на коломийську дорогу, у серця жителів міста. А його мудрі слова та думка надихатимуть земляків на сподвижництво.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК