друкувати


М.Вишиванюк доручив науковцям віднайти ефективний спосіб боротьби з борщівником

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-11 04:30:13

Днями голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич та міський голова Віктор Анушкевичус зустрілися з активістами Івано-Франківського осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Окреслюючи мету зустрічі в ОДА, Михайло Вишиванюк наголосив: «Ми повинні об’єднати зусилля того великого наукового потенціалу, який у нас є, щоб ваші знання і досвід, шановні науковці, працювали на розвиток області».

За словами голови облдержадміністрації, представників обласної влади часто запрошують на бізнес-форуми до інших країн. Для налагодження майбутньої співпраці з іноземцями на таких заходах «важливо було б мати так званий інвестиційний портфель області». До формування пропозицій з інвестування, на думку Михайла Вишиванюка, могли б долучитися й науковці. Адже мають у своєму арсеналі чимало цінних і перспективних розробок. Розповідаючи про уже запатентовані наукові розробки, представники прикарпатських вищих навчальних закладів довели це на зустрічі. Зокрема, науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, як запевнив ректор, професор Євстахій Крижанівський, готові провести енергетичний моніторинг області. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника видав власний каталог наукових розробок, у якому понад 60 інвестиційних пропозицій у туристичній, історичній, аграрній сферах. Вчені Івано-Франківського національного медичного університету пропонують створити в області фармацевтичну фабрику, музей медицини краю, дослідити ймовірні лікувальні властивості розчинів (солей) Домбровського кар’єру тощо.

Уважно вислухавши науковців, представників трьох національних вишів, голова облдержадміністрації підтримав ідею проведення енергетичного моніторингу області, відзначив перспективність розробок щодо геотермальних джерел енергії та запропонував віднайти ефективний спосіб боротьби з борщівником Сосновського.

«Обласна державна адміністрація є помічником кожного прикарпатського вченого. Всі висловлені на зустрічі думки будуть синтезовані, зведені воєдино, опубліковані», - запевнив Михайло Вишиванюк і дав доручення сформувати збірник інноваційних та інвестиційних проектів краю, «розроблений наукою». Його видадуть українською та англійською мовами.

Науковці своєю чергою акцентували на важливості проведення «днів відкритих дверей» у прикарпатських вишах. Такі заходи, за словами вчених, сприятимуть співпраці з представниками місцевої влади і швидшому впровадженню наукових розробок на територіях краю. Як зазначалося, декілька райдержадміністрацій уклали угоди про співпрацю з вишами за певними напрямками.

Довідково: Наукове товариство імені Шевченка - перша українська національна академія наук, яку створено в 1873 у Львові. Нині товариство об’єднує понад 3 тисячі вчених і має центри в США, Канаді, Австралії. У доробку науковців товариства – монографії, навчальні посібники, методична література. Осередок НТШ в Івано-Франківську почав діяти з 2000 року. Роботу осередку в різні роки очолювали вчені Володимир Качкан, Василь Мойсишин, Богдан Остафійчук.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА