друкувати


12% населення Землі страждають від головних болей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-11 12:30:34

Нестерпні приступи мігрені можуть залишитися у минулому з генетично орієнтованою терапією. Професор Лін Гріффітс виявила нову область в Х-хромосомі, пов'язану з головними болями.

Можливо, тут задіяні й інші генетичні особливості. Зокрема, під підозру потрапив ген, пов'язаний з регулюванням заліза в мозку. Беручи до уваги, що у жінок дві Х-хромосоми, стає зрозуміло, чому саме серед дам настільки поширені мігрені.

"На даний момент 12% населення Землі страждають від мігрені. Хоча в арсеналі лікарів є досить дієві методи, терапія не універсальна і допомагає не всім. Більше того, препарати мають побічні ефекти. Генетичні дослідження можуть змінити погляд на розлад", - говорить Гріффітс.

Дослідити Х-хромосому допомогло населення острова Норфолк. Загалом аналіз хромосом проводився на матеріалі 300 осіб. На острові 80% людей знають про свій родовід і можуть простежити його до засновників перших поселень, що робить їх геном ідеальним матеріалом для дослідження. Плюс, серед місцевого населення багато людей з мігренями.

Джерело: ТСН