друкувати


Прокурор запросив депутатів Івано-Франківської облради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-09 11:36:31

Ігнорування депутатами Івано-Франківської обласної ради виступів заступників прокурора Івано-Франківської області, які двічі приходили на пленарні засідання облради для надання запитуваної депутатами інформації про стан боротьби зі злочинністю на Прикарпатті, свідчить про те, що насправді народних обранців така інформація не цікавить, бо інакше їм би було байдуже, хто саме з посадових осіб прокуратури озвучує їм цю інформацію. В цьому переконаний прокурор Івано-Франківської області Олександр Каліфіцький, який висловив свою позицію під час вчоранього виступу на сесії обласної ради.

З його слів, на сьогоднішній день проблема злочинності і корупції об’єктивно існує в Івано-Франківській області, але здолати цю проблему можна не звітуванням про кількість порушених кримінальних справ чи нарахованих штрафних санкцій, а спільною злагодженою працею правоохоронців та депутатів. «Проблема в регіоні дійсно існує, - зазначив пан Каліфіцький у своїй промові до депутатів, - і виходи з неї ми мажемо шукати разом з вами. Нам ділити немає чого. Але якщо ми будемо працювати, разом ми зможемо подолати корупцію, безлад, який є в нашій області. З першого дня мого призначення щопонеділка до мене приходить по 30-40 чоловік з різними питаннями. Ці люди більше ніде не можуть знайти відповіді на свої проблеми. Питання різні: земля, хабарі зі студентів. Були і інші питання: як це студент, який проходить практику, платить тій установі, де проходить практику, а не навпаки? Інше питання - хабарі в різних сферах».

Як стверджує прокурор, генеральна прокуратура «нарізала» своїм підлеглим на Прикарпатті 10 пріоритетних завдань, куди включено і питання протидії зловживанням у земельній сфері, і боротьба з розкрадачами лісу, протидія хабарництву і корупції. «…Корупції, яка проросла всюди - у всі гілки влади. - зазначив керівник головної наглядової установи області, - Мені глибоко байдуже політичне забарвлення, але якщо людина стала на шлях злочину, вона буде покарана. Є сьогодні порушені справи щодо представників різних політичних партій». Зі слів пана Каліфіцького, люди вчиняють злочини умисно, тобто усвідомлюючи (якщо така людина має розум), що вони порушують закон, за законом передбачено покарання. «А потім починаються образи: о, це переслідування; о, це політика. - продовжує прокурор промову до депутатів, - Прокуратура поза політикою. Невинних ми ще нікого не притягли. А якщо він винен, хай думає головою».

Зі слів О.Каліфіцького, йому точно відомо, що кожен з присутніх у сесійній залі народних обранців має якість запитання до нього особисто, так і до очолюваної ним установи, але так само відомо, що усі депутатські питання пов’язані або з результатами прокурорських перевірок, або з результатами розслідування кримінальної справи, розголошувати які прокурор немає права за законом. Відтак чиновник запросив усіх депутатів, які мають до нього запитання, зустрітись з ним в індивідуальному порядку і у робочій обстановці обговорити зазначені проблеми.

«Я би зараз розказав про 200 порушених кримінальних справ, про нараховані кошти, - підсумував прокурор області свою промову, - але ці цифри вам нічого не скажуть. Є проблема інша. Я не народився на Прикарпатті, але я полюбив цей народ, тому що я бачу, що це відвертий народ. Я народився на Одещині, але я захищаю цих людей. Мені боляче дивитись в очі бабусі, яка витратила останні гроші на ліки. Вона каже що вийшла з лікарні з тією ж хворобою, що й була в неї до того, але без грошей. Я вам обіцяю невинних притягнуто до відповідальності не буде».

Автор: Сергій БІЛИЙ