друкувати


Коломиянин Ігор Бежук репрезентував комікси про Яся та Івася

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-08 01:10:21

Коломия знову причетна до встановлення нового рекорду! Минулої неділі в Києві відбулася репрезентація найуспішнішого комікс-проекту за останні роки в Україні і при тому він вийшов у світ найбільшим тиражем у 20 тисяч примірників. Рекордсменом став ніхто інший як коломиєць Ігор Бежук, який майже два роки працював над втіленням проекту.

Комікс «Ясь та Івась» народився в той момент, коли були представлені офіційні символи «Євро-2012». Вони з’явилися в голові Ігоря Бежука як своєрідний протест проти безликих і безхарактерних, але брендових «ворнер бразерських» Славка та Славека. Спершу це були лише яскраві образи веселих друзів, та згодом, здобувши народну любов, Ясь та Івась зажили своїм життям. Художник Ігор Бежук та сценарист Віталій Юрасов створили цілу історію про поляка Яся та українця Івася, які з гумором та іронією спостерігали за підготовкою до Євро-2012.

Репрезентація коміксу відбулася у Національній Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури в рамках фестивалю мальованих історій (коміксів) «Етноеволюція». Комікс видано за сприяння нашого краянина з Верховини, голови адвокатського об’єднання «Небесійчук і партнери» Дмитра Небесійчука та єдиного видавця коміксів в Україні, одесита Євгена Маріка, директора видавництва «Євгеніос».

Комікс «Ясь та Івась» формату А4 вийшов на 32 сторінках. Ігор Бежук зізнається, що часом важко було працювати над коміксом, тому що це дуже кропітка та часозатратна справа. Та в Яся та Івася з’явилося стільки шанувальників, які чекали на це видання, що у їхніх творців не було іншого вибору як натхненно працювати.

На репрезентацію в Києві привітати з успіхом Ігоря Бежука та Віталія Юрасова завітали друзі з Харкова, Чернігова, Донецька, багато киян. – Переважно, це наші друзі та прихильники народних талісманів Яся та Івася, – ділиться враженнями Ігор Бежук. – Ті відгуки, які я чув про комікс, були позитивними. Сама репрезентація проходила у невимушеній атмосфері діалогу, було багато жартів з нашого боку, особливо від мого сценариста Віталія Юрасова.

Коломиєць результатом задоволений, адже вдалося встановити з першої спроби рекорд України. За це автори проекту отримали грамоту від організаторів у номінації «Відкриття року».

– Ясь та Івась дали змогу заявити про себе на цілу країну та за її межі, адже статті про них з’являлися і в польській, німецькій, канадській пресі, – каже коломийський рекордсмен. – Нещодавно навіть довідалися, що в Австрії на курсах української мови студенти вчаться на наших коміксах, і їм вони дуже подобаються.

Хоча Комікс «Ясь та Івась» вийшли рекордним накладом для України, але слід поспішати їх придбати, бо у час футбольної ейфорії фанати розкуповують згадки про чемпіонат з неймовірною швидкістю, тим паче такий яскравий спогад про Євро-2012 бажає мати кожен вболівальник футболу та прихильник творчості Ігоря Бежука. Придбати комікс можна через інтернет, а також у книжкових магазинах. За словами нашого краянина, ідуть перемовини з «Укрпоштою», щоб якомога ближче донести Яся та Івася до людей.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти