друкувати


ОПОРА вже п’ятий рік поспіль проводить громадське спостереження за ЗНО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-07 10:45:57

6 червня 2012 року на прес-конференції в Івано-Франківську Іван Маруняк, представник Громадянської мережі ОПОРА, розповів про перебіг зовнішнього незалежного оцінювання у Івано-Франківській області з точки зору громадського спостереження за процесом тестування.

На національному рівні ОПОРА вже п’ятий рік поспіль проводить громадське спостереження за процесом незалежного тестування абітурієнтів. Цього року громадські спостерігачі проводили спостереження 50% пунктів тестування з таких предметів, як хімія, математика, українська мова та література, і 30% - з решти предметів.

Хоча в порівнянні з попередніми роками кількість випадків нехтування процедурами проведення ЗНО серйозно йде на спад, на жаль, це явище, як з боку учасників тестування, так і з боку персоналу пунктів тестування досі не викорінене. Абітурієнти нехтують забороною користуватися мобільними телефонами, про це свідчить сім вилучень абітурієнтів з пунктів тестування. Крім того, спостерігачами ОПОРИ у семи випадках, в туалетах на пунктах тестування, були виявлені залишені абітурієнтами книжки, конспекти та «шпаргалки». Незважаючи на ці прикрі випадки, вищезазначені факти мали поодинокий характер, що свідчить про зростання дисциплінованості й відповідальності абітурієнтів. Про зростання почуття відповідальності абітурієнтів свідчить також те, що, знову ж таки у порівнянні з попереднім роком, різко зменшилась кількість присутніх учасників тестування на пунктах тестування без обов’язкових документів. Якщо минулого року спостерігачі повідомляли про масовість такого явища під час перших тестувань, то цього року такі повідомлення надходили вкрай рідко.

Без порушення процедури проведення ЗНО не обійшовся і персонал пунктів тестування. Громадськими спостерігачами було зафіксовано три випадки, де чергові по пункту тестування знехтували забороною користуватися мобільними телефонами. Але, якщо брати до уваги минулорічні результати громадського спостереження за ЗНО, то можна помітити тенденцію до зменшення кількості порушень з боку персоналу пунктів тестування. Минулого 2011 року практично на кожному тестуванні спостерігачі повідомляли як мінімум про один факт користування персоналу пунктів тестування мобільними телефонами. Також під час спостереження не обійшлося без неприємного інциденту стосовно громадського спостерігача. 29 травня на тестуванні з української мови та літератури у Калуській спеціалізованій ЗОШ №2 громадській спостерігачці було відмовлено у праві присутності на настановній нараді персоналу пункту тестування.

Завданням громадського спостереження є аналіз процесу організації ЗНО в цілому, а не лише виявлення недоліків. Виходячи з цього, ОПОРА позитивно оцінює впроваджені новації Івано-Франківського РОЦОЯО на протидію ймовірним зловживанням з боку персоналу пунктів тестування та підвищення поінформованості абітурієнтів про процедуру проведення ЗНО. Зокрема, уваги заслуговує такий захід безпеки, як СМС-інформування персоналу пунктів тестування за 36 годин до початку тестування про місце їхньої роботи, що безумовно зменшує ймовірність непередбаченого втручання у процес тестування. СМС-інформування стосовно заборони використання мобільних телефонів, СМС-інформування та інформування «під розписку» щодо переліку обов’язкових документів, необхідних для пропуску на пункт тестування, підвищують рівень поінформованості абітурієнтів щодо процедур проведення ЗНО.

Цьогорічним нововведенням під час ЗНО стало використання металодетекторів для перевірки абітурієнтів на наявність заборонених технічних засобів. Проте у різних регіонах України це відбувалося в різних формах (при вході в пункт тестування, при вході в аудиторії та виході з неї, в аудиторії під час роботи над тестом) або не відбувалося взагалі. Враховуючи, що практика застосування метелодетекторів різними РЦОЯО була різна, ОПОРА рекомендує УЦОЯО впровадити єдині стандарти застосування даних пристроїв.

Якщо у використанні метелодетекторів в аудиторіях УЦОЯО бачить протидію порушенням та зловживанням, тоді Громадянська мережа ОПОРА рекомендує УЦОЯО змінити підхід до їхнього застосування. Щоб додатковий раз не турбувати абітурієнта й не відволікати його увагу під час роботи над тестом, ОПОРА Українському центру оцінювання якості освіти під час проведення ЗНО у наступних роках рекомендує :

  • оснастити всі пункти тестування металодетекторами з метою дотримання фізичної та інформаційної безпеки;

  • провести для персоналу пунктів тестування (відповідальні за пункти тестування, уповноважені особи, помічники відповідальних за пункти тестування) навчання з використання метало детекторів;

  • перевірку абітурієнтів металодетектором здійснювати у період проставлення уповноваженою особою печаток у сертифікатах та перевірки відповідальним за пункт тестування правильності розсадки абітурієнтів в аудиторії;

  • функція обстеження покладається на пересувну групу у випадку відсутності металодетектора в пункті тестування, при цьому уповноважена особа/відповідальний за пункт тестування робить з групою повторний обхід аудиторій.

За детальнішою інформацією звертатися :

тел. (097) 729 07 09, (063) 628 67 68

E-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Іван Маруняк