друкувати


Р.Гурський: Дотації підлягає лише ідентифікована худоба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-05 04:30:53

Із червня набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня ц.р., яка передбачає спеціальну бюджетну дотацію селянам за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби.

Як «Галичина» вже повідомляла, розмір цієї допомоги сягає зокрема 250 грн на теля віком від трьох до п’яти місяців, вдвоє більше держава готова платити селянинові за те, що він відгодовує шести–восьмимісячних бичка або теличку, і 750 грн може отримати господар, якщо утримує молодняк ВРХ віком від дев’яти до одинадцяти місяців. Однак така державна допомога жителям сільської глибинки, до речі, безпрецедентна не лише в історії новітньої незалежності України, а й, схоже, за весь період колгоспного ладу в колишньому СРСР, можлива лише за певних умов...

- Однією з основних вимог для отримання населенням державної дотації за збереження і вирощування молодняка ВРХ є його ідентифікація і занесення до Державного реєстру тварин, - розповідає начальник головного управління ветеринарної медицини в Івано-Франківській області Роман ГУРСЬКИЙ. - Для здійснення цього прем’єр-міністр Микола Азаров доручив ветеринарній службі спільно з обласною філією ДП «Агентство з реєстрації і ідентифікації тварин» провести інвентаризацію худоби, щоби визначити обсяги першочергової грошової допомоги громадянам. У стислі терміни - з 23 квітня по 26 травня цього року ми провели в області таку роботу і з’ясували, що із 33 тисяч голів молодняка ВРХ до 11 місячного віку першій виплаті державної дотації підлягає лише 1700.

- Чи означає це, що громадяни, чиї корови отелилися чи ще отеляться пізніше від зазначених дат, або які не встигли ідентифікувати свою маржину до інвентаризації, допомогу від держави не одержать?

- Зовсім ні. Якщо народилося теля й пізніше від 26 травня чи раніше від 23 квітня, але його досі не ідентифіковано, то в будь-якому разі його господар має звернутись до сільської чи селищної рад з тим, щоби там здійснили відповідний запис у погосподарській книзі. А далі необхідно провести ідентифікацію приплоду та зареєструвати його в установленому законодавством порядку - отримати паспорт ВРХ та ветеринарну картку до нього. Для цього слід звернутися до фахівців ветеринарної служби. По-третє, потрібно відкрити рахунок у банку, на який буде переказано дотацію, взяти довідку про його відкриття. Копії зазначених документів, а також паспорта громадянина України та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номера необхідно подати до сільських чи селищних рад. Цих кількох кроків з боку господаря достатньо, щоби одержати дотацію.

- І то одноразова допомога?

- Все залежить від того, на теля якого саме віку господар уперше подав документи. Якщо на теля віком до п’яти місяців, то він одержує спочатку 250 грн. Але надалі ще двічі отримуватиме на нього по стільки ж, якщо, звісно, годуватиме його до досягнення ним 11-місячного віку, а не продасть чи якось інакше розпорядиться своєю власністю. Лише для нарахування дотації йому потрібно буде періодично, через кожні три місяці, тобто на момент досягнення телятком відповідного віку, звертатися до сільської чи селищної рад й, попросту кажучи, поновлювати документи. А їх прийматимуть до кожного першого числа наступного місяця й до 1 грудня цього року.

Натомість той, хто звернувся по дотацію тоді, коли його молодняк ВРХ досяг шести–восьмимісячного віку, отримує 500 грн. А потім - решту 250, якщо не «забуде» звернутися по цю допомогу, коли теля досягне дев’ятимісячного віку. Хто ж оформить документацію аж на молодняк від дев’яти місяців і до 11 включно, то одержить відразу всі гроші. Тобто загальна сума дотації в будь-якому разі сягає 750 грн.  

- Тобто головна перешкода для того, щоб отримати цю дотацію чи будь-яку іншу урядову допомогу на розвиток тваринництва, - відсутність паспорта на маржину. Чому ж селяни, судячи з наведених вами цифр про 33 тисячі й 1700, не квапляться ідентифікувати худобу? Хіба це така дорога процедура?


- Вартість ідентифікації ВРХ становить 47 грн. Проте уряд розглядає можливість зниження цієї ціни до 20 грн. Оскільки вже зайшла мова й про інші форми державної підтримки молочного скотарства в індивідуальному секторі, то варто нагадати господарям, що в Україні також діє програма, яка передбачає часткове відшкодування витрат на придбання установки індивідуального доїння корів у межах фактичних витрат за придбаний фізичною особою для власного користування новий апарат і за умови, що покупець утримує у своєму господарстві не менше трьох ідентифікованих та зареєстрованих у встановленому порядку корів. Сума такої допомоги не перевищуватиме 5 000 грн.

Загалом ми ці речі постійно роз’яснюємо селянам. і навіть під час недавньої інвентаризації ВРХ співробітники ветеринарної служби розповідали людям як про суть і мету заходу, який проводили, так і про вигоди громадян від проведення ідентифікації худоби. Ми також випустили й розповсюдили в населених пунктах області 10 тисяч листівок, у яких висвітлили принципи державної підтримки розвитку тваринництва. Гадаю, це дасть бажані результати.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА