друкувати


Кожен водій знає, що час від часу треба міняти моторне мастило

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-01 04:30:44

Кожен водій знає, що час від часу треба міняти моторне мастило. Та чимало людей легковажно ставляться до цього й не підозрюють, що можуть напоротися на серйозні проблеми. А ще більше водіїв не знають про нюанси використання моторних мастил.

Як відомо, мастило знижує тертя між поверхнями деталей двигуна і захищає його від зносу. Треба пам’ятати, що після простою машини все мастило накопичується в картері, і під час запуску (та перші кілька секунд після нього) двигун працює «на суху», поки масляний насос не прокачає всю систему. Більш того, в деяких моделях авто з автоматичною коробкою передач мастило починає циркулювати тільки при перекладі селектора коробки в режим «Драйв». Тому й прогрівати авто бажано саме в цьому режимі.

Мастило відводить тепло, захищає двигун від корозії, а ще видаляє продукти згорання і зносу двигуна. Але з часом навіть у найкращому моторі відбувається процес старіння мастила: «спрацьовуються» присадки, воно окислюється, у ньому накопичуються забруднення.

Інтервал заміни масла вказаний в інструкції з експлуатації кожного авто. Його визначають конструктори двигунів. Не треба вірити допускам виробників мастил — в наших умовах вони не актуальні.

Для деяких моделей нових машин виробник вказує міжсервісний інтервал у 15 і навіть 20 тис. км. Але в Україні через важкі умови експлуатації машин для багатьох моделей цей інтервал є меншим, ніж у Європі. Фахівці радять дотримуватися інтервалу заміни мастила саме в 10 тис. км.

Важкі умови

Є кілька основних режимів роботи, які є «важкими» для двигуна й суттєво скорочують термін експлуатації моторного мастила:

Нерегулярне використання авто або значні перерви в експлуатації. Двигун, який заводиться раз на тиждень, вимагає більшої уваги.

Регулярні поїздки на короткі відстані. Часто двигун у таких випадках навіть не встигає прогрітися до робочої температури.

Пробки і режим «старт-стоп». Коли авто рушає з місця, мастило найбільше гріється та втрачає свої властивості.

Рух по гористій місцевості, буксирування причепа, а також постійна їзда на перевантаженому автомобілі. Це призводить до передчасного окислювання та загущення мастила.

Експлуатація автомобіля в умовах запиленого або забрудненого повітря. Коли мастило забруднюється, воно втрачає властивості.

Низька якість пального. Все, що не згорає в циліндрах, осідає в моторному мастилі та суттєво знижує його ефективність.

«Холоста» робота двигуна у заторах. Через часті стояння у корках двигун має значно більший фактичний «пробіг», ніж авто.

Вакуумна, або як її ще називають, експрес-заміна мастила. Кажуть, під час вакуумної заміни у двигуні залишається більше відпрацьованого мастила, ніж якщо зливати традиційним способом (щоправда, це залежить від конструкції конкретного двигуна).

До теми: Періодичність заміни мастила визначає виробник двигуна, а не виробник мастильних матеріалів.

Одне і те саме мастило може мати різний ресурс у різних типах двигунів.

Важкі умови експлуатації, екстремальний стиль водіння, використання низькоякісного пального знижують строк моторного мастила більше ніж удвічі.

Джерело: Газета «Репортер»