друкувати


Бізнес важливіший за коломиян?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-01 12:30:54

Інтереси простих коломиян упродовж декількох місяців перед виборами у міську раду бувають золотими. Тоді усі ті, хто балотується до Ратуші, готові за них «рвати та метати», а от на п’ять років між виборами оці «інтереси громади» стають невидимими. Інтереси та зручності простих коломиян тоді відходять на другий план. У фаворі у міської влади інтереси бізнесу, хоча перед виборами усі клялися захищати «інтереси громади». Деякі підстави так вважати нам дав випадок, про який ми сьогодні вам розповімо.

До нас у редакцію з колективним листом-скаргою звернулися мешканці будинку №10 по вулиці Василя Стуса. Зазначимо, що будинок знаходиться у досить людному та вигідному для торгівлі місці біля ринку та знаменитих «чебуреків». Щодня тут проходять тисячі коломиян. Зрозуміло, що усі «рибні» місця у цьому районі вже давно зайняті. Втім одне залишилось – це прибудинкова земельна ділянка, яка «впорядкована руками та коштами мешканців будинку», як запевняють коломияни.

Саме тут, перед самими вікнами перших поверхів, на газоні, що перед будинком, деякі коломийські підприємці хочуть встановити кіоск. Зазначимо, що відстань між будинком та місцем, де стоятиме кіоск, не більше десяти метрів. 26 січня 2012 року, дізнавшись про це, мешканці будинку організували збори, на яких прийняли рішення не допустити встановлення перед своїми вікнами кіоску. Люди бояться, що таке рішення призведе до конфліктної ситуації, забруднення території, затемнення вікон, а тиловий бік кіоску буде використовуватись як туалет.

Як розповідає Іван Стефурак, житель будинку, громада була на прийомі у міського голови Ігора Слюзара, який сказав, що єдиним виходом із ситуації є створення ОСББ, - тоді земельна ділянка була б у їхній приватній власності, а так вона комунальна і місто вправі нею розпоряджатись як хоче. Створити товариство співвласників жильці від лютого дотепер не змогли: «Ми підготували усі необхідні документи та передали на реєстрацію, - продовжує пан Стефурак, - однак КПЕЖ не виконав усі необхідні та передбачені законом ремонтні роботи. Через це ми і затягнули із створенням ОСББ». Отже, затягнувши із створенням ОСББ, жильці будинку №10 по суті проґавили свій шанс отримати землю у приватну власність. Адже земельна ділянка перед будинком залишилась у комунальній власності.

Натомість, поки мешканці займались невдалим створенням ОСББ, відповідна міська комісія, що надає дозволи на встановлення МАФів, усе оперативно офор­мила та винесла пи­тання на сесію міської ради. Очевидно, що аргументи з боку бізнесу були ваго­мішими, ніж просто «нічим не підкріплені» незручності простих коломиян. Не були налаштовані слухати аргументи коломиян і депутати міської ради, які на сесії 24 травня навіть не надали їм слова! Очевидно, тому, що все вже і так давно було вирішено.

За коментарем ми звернулись до голов­ного архітектора Ко­ло­­миї Юрія Про­цюка. Він нам пові­домив, «що усі рішення щодо вста­нов­лення у Коломиї тимчасових споруд приймає спеціальна комісія. Власне, ця комісія і прийняла одноголосне рішення щодо даного питання та винесла його на розгляд сесії міської ради. Це означає, що з точки зору фахівців порушень жодних норм у випадку Стуса, 10 немає». Зазначимо, що до згаданої комісії входять Тарас Яворський, голова, Юрій Процюк, заступник, Ярослав Кендзьор, Володимир Андріїшин, Любов Бурденюк, Ярослав Гошій, Мирон Михалушко, Роман Федуняк, Михайло Микитюк та Володимир Тарновецький. З приводу нашого питання комісія збиралась двічі. На першому засіданні узгодженого рішення прийнято не було, а про час другого члени комісії, що виступали проти, не були попереджені.

Крім цього, пан Юрій акцентував увагу на тому факті, що договір із підприємцем, який встановить кіоск, укладений на три роки, після чого його можна буде розірвати, а кіоск демонтувати. «Однак також слід розуміти, - продовжує пан Юрій, - що ми створюємо робочі місця. На якій підставі я маю відмовити людині, яка хоче встановити кіоск та не порушує жодних законних норм? Також там чітко стоїть умова, що жодних дерев підприємець зрізати не має права».

Маємо черговий конфлікт між бізнесом та громадою, у якому влада, яка покликана захищати інтереси простих коломиян, стала на бік бізнесу. Аргументи такого рішення старі: робочі місця, надходження до бюджету, які можна направити на розвиток міста, тощо. Все правильно. Дійсно, для розвитку міста треба працювати, але хіба потрібно це робити за рахунок простих коломиян, які просто хочуть із своїх вікон бачити зелену траву, а не те, як хтось справляє там свої нужди? Якщо ми так будемо чинити, то в кінці кінців для кого ж тоді ми наше місто будемо розвивати? Для влади, бізнесу… Хотілось би все-таки, щоб у Коломиї було комфортно жити і простим коломиянам.

Автор: Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда