друкувати


Назар Павлів: Встановлюючи національний рекорд, я дуже ризикував своїм здоров’ям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-31 04:10:20

Наш земляк Назар Павлів повернувся з Києва, де на телевізійному каналі СТБ в ефірі телепередачі «Україна має талант» встановив рекорд України, зумівши зрушити з місця і протягнути майже на три метри три військові бронетранспортери у зв’язці загальною вагою 25 тонн 250 кг. А коли ведуча Оксана Марченко надала Назарові слово, він розповів про своє рідне місто Івано-Франківськ, яке недавно відсвяткувало 350-літній ювілей, і привітав його жителів.

Назар Павлів був єдиним з учасників телешоу, хто спілкувався українською мовою. Однак до фіналу відібрали не українця, котрий встановив національний рекорд, а... танцювальний колектив із Киргизії. Враженнями, як усе відбувалося і як проходила підготовка до ефіру, поділився з читачами «Галичини» прикарпатський богатир.

До прямого ефіру - за два тижні

- Назаре, чому ти вирішив позмагатися саме з БТРами?


- Я вже «працював» з транспортними засобами, а от військову наземну техніку ще не перетягував. Було цікаво, знаючи можливості свого організму, чи витягну 25-30 тонн. Представник книги національних рекордів повідомив, що з трьома одиницями військової техніки ще ніхто справи не мав, тож якщо мені вдасться хоча б зрушити три БТРи з місця, - це вже буде своєрідним рекордом.

- Як ти тренувався і де проживав?

- Всіх учасників-півфіналістів розселили в одному з курортних котеджів у Пущі-Водиці під Києвом. З огляду на те, що мій виступ і мій номер складніший, до Києва викликали за два тижні до прямого ефіру, щоб режисери і постановники зрозуміли, що і як буду робити, як усе відбуватиметься. Словом, знати, під яким кутом на сцені розташувати камери, щоб у прямому ефірі подавати глядачам телевізійну картинку з різних ракурсів. Невід’ємною складовою в моїй підготовці до рекорду були і тренування. Я їздив до одного з тренажерних залів Києва і там займався зі штангою. Все оплачувало СТБ.

Проблеми з БТРами

- Чи не було проблем із військовою технікою та її залученням до прямого ефіру?

- Проблеми з БТРами, з їх доставкою почалися відразу. Мій прямий ефір запланували на 12 травня, а до 9 травня Президент України Віктор Янукович видав указ про заборону пересування будь-якої військової техніки, а потім надійшов другий указ, уже міністра МВС Захарченка після дніпропетровських терактів, про те, що військова техніка повинна базуватися на своїх позиціях і бути в повній бойовій готовності. Юристам телеканалу довелося добряче попрацювати, щоб отримати дозвіл і залучити до ефіру БТРи в мирних цілях - для встановлення рекорду України. Потім почалися проблеми з колесами бронемашин, які важко прокручувалися. Причина проста: в нашій армії військова техніка простоює через брак фінансування на бензин. А від тривалого простоювання колеса будь-якої машини важко прокручуються. і навіть на знімальну арену БТРи приїхали не своїм ходом - їх привезли тягачі на спеціальній платформі. Дійсно, мені довелося дуже важко. Міняти щось в останній момент було вже пізно. Я дуже переживав, адже це прямий ефір телешоу, за яким спостерігають мільйони людей.

«Есемески» вирішували все

- Наскільки твоєму організмові важко витримувати такі багатотонні навантаження?


- Коли організм напружується, великі навантаження «накладаються» на все тіло, зокрема на скелет, сухожилля, зв’язки і м’язи. Це досить травматично-небезпечно, бо будь-який внутрішній орган може не витримати перевантаження. Як бачите, встановлюючи національний рекорд, я дуже ризикував своїм здоров’ям.

- Ти встановив національний рекорд, але не потрапив до фіналу телешоу. На твою думку, відбір був чесним?

- З самого початку нам наголошували: доля учасників залежить від кількості СМС-повідомлень глядачів. Шкода, але результати голосування не були відкритими. Не коментуючи цього, можу лише сказати: коли ведуча запитала суддів, хто їм найбільше сподобався, то згадали і про мене. Наприкінці змагань, після оголошення остаточних результатів, судді були здивовані, бо вважали, що до фіналу повинні потрапити зовсім інші учасники.

Шукаємо таланти... в пострадянському просторі

- Серед випадкових учасників, мабуть, був і танцювальний колектив із Киргизії...

- Я не міг зрозуміти одного: чому в телепередачі «Україна має талант» брали участь киргизи, росіяни, білоруси, грузини. Я спочатку думав, що це студенти, котрі навчаються у наших ВНЗ. Помилився. У такому разі краще змінити назву телешоу, наприклад, на «Україна шукає таланти в пострадянському просторі». Щодо киргизів розкажу один анекдотичний випадок. Організатори їм сказали, щоб відразу налаштувалися на київський час і перевели стрілки годинників на чотири години назад. Немає киргизів на сніданку, обіді, а прийшли тільки на вечерю. Повечерявши, вони запитали, коли відбудуться тренування. «Вже пора відпочивати і лягати спати», - почули у відповідь. Виявляється, що наші гості перевели годинникову стрілку не на чотири години назад, а на чотири години вперед і прийшли замість вечері на сніданок.

- Назаре, що тобі дав цей телепроект і чи задоволений участю в ньому?

- Безумовно, я задоволений. Мені вдалося встановити два рекорди: один з автобусами, другий - з БТРами. Також познайомився з багатьма учасниками змагань, тепер у мене побільшало друзів.

- А якщо б ти потрапив до фіналу, яку вагу перетягнув би?

- У мене були свої плани...

Вітають з рекордом

- Чи змінилося твоє життя після телешоу «Україна має талант»?

- Ні, не змінилося. Головний приз - мільйон гривень у мою кишеню не потрапив, тому й надалі змушений ходити на роботу, щоб заробляти собі на життя (сміється). Є інший позитив. На вулицях до мене підходять зовсім незнайомі люди, вітають з рекордом із найщирішими побажаннями. Отримую вітання з різних куточків світу після того, як відео з моїм виступом з’явилося в інтернеті. Коли після прямого ефіру я повернувся у свою гримерну, на мобільному телефоні зафіксував 326 пропущених викликів і 84 повідомлення. Це рекорд для моєї «мобілки»!

Автор: Богдан БІЛЕЦЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА