друкувати


Щоб відпочинок на воді був безпечним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-30 04:15:31

Літо – пора відпочинку та оздоровлення школярів. На жаль, статистика свідчить, що саме під час найдовших канікул із дітьми найчастіше трапляються нещасні випадки на водних об’єктах.

Педагоги роблять усе можливе, щоб запобігти трагедіям, проте лише уроків та теоретичних бесід, як правило, недостатньо. У період літніх пришкільних таборів до профілактичної роботи із дітьми активно долучаються і представники Управління Держтехногенбезпеки в області з працівниками водолазно-рятувальної служби Прикарпаття. Своєрідний тематичний урок вони провели просто на березі міського озера біля рятувально-водолазної станції, щоб усе почуте на ньому запам’яталося учням особливо чітко.

Перш за все, дітям нагадали правила безпечної поведінки під час перебування на водних об’єктах: для молодших школярів – не ходити на річку без батьків та не пустувати у воді, для старших – не купатися у незнайомих місцях, у річках зі швидкою течією, не влаштовувати різні ігри у воді. Не варто, зазначили працівники Управління Держтехногенбезпеки в області, відпочивати та купатися наодинці. Під руками завжди бажано мати якийсь підручний засіб – мотузку, ремінь, на крайній випадок – звичайну гілку дерева, які можна було б використати для рятування потопаючого. Хто ще невпевнено тримається на воді, підкреслили водолази, мають одягти рятувальні жилети.

Показали дітям і спорядження, за допомогою якого проводяться підводні та рятувальні роботи: гідрокостюми, акваланги, маски, ласти. Крім того, продемонстрували, як саме відбувається занурення водолаза під воду із човна, як правильно рятувати людину, яка тоне на воді без підручних засобів і як діють рятувальники у випадку, коли людина тоне на великій відстані від берега. Дізналися школярі і про те, як правильно надавати постраждалому першу долікарську допомогу.

Водолази також дозволили бажаючим спробувати свої сили, кидаючи рятувальний круг та кінець Олександрова. Діти навіть не здогадувалися, що у прості, на перший погляд, рухи під час кидання круга потрібно вкласти неабияку силу, щоб він відлетів на потрібну від берега відстань.

Такі зустрічі, переконані педагоги, позитивно впливають на дитячу психіку. Діти впевнюються, що життя – це найвища цінність, яку потрібно оберігати щомиті.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області