друкувати


В Україні стрімко прогресує розсіяний склероз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-30 04:10:00

В Україні стрімко прогресує розсіяний склероз, повідомляє ТСН. Офіційно хворих українців налічується 20 тисяч, неофіційно - 80.

Пошесть нерідко обирає собі жертв серед молоді, у якої згадка про небезпечне захворювання викликає радше сміх, ніж занепокоєння. Хвора розсіяним склерозом Тетяна також не звертала уваги на тривожні дзвоники, поки не прокинулася з усвідомленням того, що не може поворухнути ні рукою, ані ногою.

Розсіяний склероз - це захворювання нервової системи, при якому виникає автоімунне запалення в білій речовині головного мозку, в наслідок якого утворюються склеротичні бляшки.

Тобто відбувається заміна нормальної нервової тканини сполучною, яка за роботу жодного органу чи системи в організмі просто не відповідає.

Процес не зворотній. Але, взявшись на ранній стадії до лікування, реально принаймні не довести справу до інвалідного візка.

Симптоми хвороби: від загальної слабкості до, скажімо, втрати зору, яку недосвідчені чи неуважні лікарі плутають з іншими хворобами.

Спеціалізовані центри лікування розсіяного склерозу функціонують лише в п'ятьох містах країни. Але і там не все гаразд. У київському навіть немає томографа.

Апаратурою оснащений Львів. Хоча безкоштовних ліків, як і скрізь, тут вистачає тільки на кожного 10-го хворого.

Джерело: ТСН