друкувати


Українці дедалі менше їдять хліба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-30 03:30:06

Українці дедалі менше їдять хліба. Про це свідчать показники споживання і виробництва хліба, які нещодавно оновили антирекорд.

Так, обсяги виробництва хлібобулочних виробів у квітні, за даними офіційних джерел, становили 126,7 тис. тонн хлібобулочних виробів, що на 5,6% менше, ніж в березні. Розбіжність з квітнем 2011 року ще більш значна - 8,1%, або 11,2 тис. тонн. За рік зниження обсягів виробництва становило 4,2%.

З початку 2011/12 маркетингового року (липень 2011 року - квітень 2012 року) в Україні було вироблено 1,38 млн. тонн хлібобулочних виробів, у той час як за аналогічний період 2010/2011 років - 1, 44 млн тонн.

При цьому, обсяги виробництва і, відповідно, споживання знижуються по всій Україні.

Першопричиною цієї тенденції деякі учасники ринку раніше називали не корекцію споживчих уподобань українців і не зростання популярності товарів-замінників. За словами керівника аналітичної компанії "АПК-Інформ" Тетяни Гетьман, зараз на столі споживача з хлібом конкурують дешеві овочі і фрукти. Адже ціни на деякі з них за останній рік впали на 60-80%. Однак далі овочі не зможуть витісняти хліб і такий причинно-наслідковий зв'язок вже неактуальний.

Учасники ринку впевнені, що скорочення промислового виробництва хліба - "заслуга" уряду і його боротьби із зростанням цін на найбільш соціально значимому з ринків.

"Зниження виробництва хлібобулочних виробів в нашій країні безпосередньо пов'язане зі стабільністю цін на хліб, декларованою державою", - вважають експерти компанії "ПроАгро".

На думку аналітиків, дисбаланс між собівартістю виробництва ХБВ і тією ціною на них, яку вважає допустимою уряд, досяг таких масштабів, що навіть підвищення вартості комерційних сортів хліба не дозволяє вийти на прийнятні фінансові результати роботи.

Також, усі без винятку учасники ринку визнають, що війну за дешевий хліб в країні уряд беззастережно виграв.

Джерело: ТСН