друкувати


Учні Стефаникової школи – найрозумніші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-25 01:45:01

Минулого тижня у міському палаці культури «Народний дім» відбувся турнір «Що? Де? Коли?». Звання найрозумніших виборювали п’ять команд з міських навчальних закладів, зокрема учасниками були: природничо-математичний ліцей, гімназія ім. Грушевського, ЗОШ №1, ЗОШ №8 та збірна команда школярів міста.

Гравці «Що? Де? Коли?» повинні мати широкий світогляд і цікавитися досягненнями сучасного суспільства. Для них важливо вміти швидко й оригінально мислити. Може здатися, що для успішної гри обов'язково знати величезну кількість фактів, дат і подій. Насправді ж запитання, які орієнтовані на дріб'язкові факти, вважають не надто цікавими й такі намагаються не використовувати під час ігор. Якісне запитання повинно містити всі необхідні факти, натяки й підказки для відповіді й не вимагати від гравців особливих спеціальних знань. Під час слухання завдання треба проявити уважність, вміння занотувати найважливіше.

Існують також запитання, які неможливо коректно перекласти (з однієї мови на іншу), а якщо можливо, то для цього потрібно мати певні знання культурології. Запитання на коломийському турнірі стосувалися різноманітних розділів життя та знань і мали різну стилістику.
 
Цього разу програму для ЩДК підготував співорганізатор турніру та ГО «Територія інтелекту» Микола Шевченко, який зазначив: «Гра проходила у три етапи, на кожному з яких вирішували по вісім завдань. Організувати такий захід вирішили спільними зусиллями ГО «Територія інтелекту», традиційно нас підтримала ГО «Фонд пам’яті Андрія Федчука», а також Народний дім. Невдовзі після літніх канікул плануємо щотижня організовувати інтелектуальні ігри різного типу, адже саме таким шляхом можна показати молоді, що це цікаво і справді приносить користь – розвиває інтелект».

Весь процес турніру контролював незмінний ведучий інтелектуальних ігор у нашому місті Володимир Бойцан. За його словами, результат будь-яких змагань – чи то спортивних, чи інтелектуальних – залежить від гри команди, від регулярних тренувань, вміння зрозуміти логіку типових запитань інтелектуальної гри та використати сукупність спільних знань.

Після тривалої боротьби все-таки вдалося визначити переможців: учні Стефаникової школи здобули звання найрозумніших, на другій сходинці – гімназія ім. Грушевського, почесне третє призове місце – у команди природничо-математичного ліцею «Молода еліта держави».

У «Що? Де? Коли?» ми брали участь уперше, проте маємо великий досвід в інтелектуальній грі «Брейн-ринг». Нам цікаво брати участь у таких заходах, подивитися на рівень знань інших шкіл і звісно показати свій», – поділився враженнями капітан команди природничо-математичного ліцею «Молода еліта держави» Іван-Павло Павлюк.

Назар Нижник, учень ЗОШ №1, є учасником інтелектуальних ігор більше двох років. Хлопець каже, що в школі такі інтелектуальні заходи є доброю традицією, бо саме вони допомагають розвиватися.

Варто зазначити й те, що на участь у турнірі організатори очікували 11 команд, як результат – прийшли лише п’ять, сподіваємося, що з вересня цього року інтелектуальних команд у місті побільшає.

Автор: Олександра ЩЕРБАКОВА
Джерело: Коломийські Вісти