друкувати


Коломийські дороги: реалії та перспективи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-25 01:30:31

Дороги – це загальноукраїнська проблема. Досі нема національної програми, яка б регулювала це питання та системно вирішувала. Кожне місто бореться з ямковістю, нерівністю, а то й відсутністю дороги як такої у свій спосіб. Який стан справ у Коломиї – знає кожен водій, а про перспективи ми запитали у Михайла Білоуса, заступника міського голови.

На ремонт доріг на цей рік закладено 1,8 млн грн в дорожньому фонді. Сума дещо менша порівняно з минулими роками у зв’язку з тим, що відмінили техогляд і податок тепер включено в акциз палива. Ці гроші не залишаються у місцевому бюджеті. Проте йдуть відрахування коштів при першій реєстрації транспортного засобу. За словами Михайла Білоуса, Коломия в області за цим показником посідає передові позиції. Крім місцевого фінансування, держава виділила 1,5 млн грн субвенцій з державного бюджету.

Вулиця Січових Стрільців найбільше викликає нарікань на міську владу. Заступник міського голови по господарці розповів, що торік восени з держбюджету виділено 5 млн грн на капітальний ремонт дороги. За ці кошти якраз можна було полагодити цю вулицю, тим паче, що проектно-кошторисна документація була готова. Роботи довелося проводити взимку, тому що з нового року незасвоєні кошти повернулися б у державну казну. До 2012 року зробили частковий ремонт на суму 1,5 млн грн. Щоправда, рішення про виділення коштів є, а реальних грошей досі не отримали. Міська влада хоче капітально відремонтувати цю вулицю, оскільки комунікації під дорогою в порядку. Цього року приємні новини для мешканців багатостраждального мікрорайону на вул. Леонтовича. Ремонт підземних комунікацій вже провели. На черзі асфальтування дороги.

2012 року в Коломиї ремонтує дороги комунальне підприємство «Полігон екологія», яке вже розпочало ремонт. Зокрема, закрили ями на вулицях Шевченка, Петлюри, Довбуша, Майданського. Підготовлено до ремонту вулицю Гетьмана Івана Мазепи, Родини Крушельницьких. Нині тривають роботи на вулиці Павлика. На черзі стоїть ремонт малої та великої об’їзних доріг, які б значно розвантажили середмістя від транспорту. Крім того, чиновники запланували ремонт вулиці Яворницького.

Міська влада закупила техніку для виконання якіснішого ремонту на суму майже 1,5 млн грн. На ці кошти придбали віброкаток із зусиллям до семи тонн, трактор з фрезою для вирізання латок, КАМАЗ. Крім того, закуплено дрібну техніку для локального використання. Коли прибуде техніка, то робота по ремонту доріг буде організована у дві зміни, тобто протягом всього світлового дня. Влада планує цьогоріч оперативно зробити ремонти.

Десятки років настеляються нові шари асфальту, а люки залишаються на попередньому рівні. Нині склалася ситуація, що деякі люки є нижче рівня дороги на 10-15 см. На цих проблемних ділянках працює субпідрядник, який спеціалізується на піднятті люків. Натепер вже піднято два на вулиці С.Петлюри. Крім того, почали встановлювати зі спеціального пластику люки та ливневі решітки, тому що металеві крадуть на металобрухт.

З дорожнього фонду виділено кошти на перекладання проблемних ділянок бруківки. Фірма, яка спеціалізується на бруківці, вже здійснила ремонт на площі Т.Шевченка, на вулиці Театральній, зараз працюють на вулиці І.Франка. Попереду ще бульвар Лесі Українки. З часом у ратуші планують замінити асфальт на камінь в історичному центрі Коломиї, тобто на проспекті Чорновола, на вулиці Валовій, а також до кінця бульвару Лесі Українки. Частину бруківки вже закупили.

Цього року нарешті міська влада закупила і встановила два світлодіодних світлофори зі стрілкою повороту наліво на найбільш проблемних перехрестях в районі Михайлівської церкви та ЗОШ №1. Один світлофор коштує від 50 до 70 тисяч гривень. На черзі встановлення аналогічного світлофора на перехресті вулиць І.Мазепи та С.Бандери. Демонтовані світлофори слугуватимуть запчастинами для ремонту старих. Планується відновити регульований рух на перехресті в районі НВК №10. На деяких світлофорах для зручності планують встановити кнопки, щоб перейти дорогу.

Обіцяють у ратуші нанести розмітку на дороги. За словами Михайла Білоуса, в Україні лише одна фірма виготовляє спеціальну фарбу для розмітки. З досвіду попередніх років знаємо, що вона на дорозі довго не тримається. Щоб нанести за спеціальною технологією пластмасове напилення розмітки, яке служитиме довго, потрібно, щоб дорожнє полотно було в ідеальному стані. Тож наразі Коломиї ноу-хау не «світить».

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти