друкувати


На Івано-Франківщині навчають правил безпеки життєдіяльності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-24 11:30:17

Комплексне відпрацювання пройшло у найбільшому селі Івано-Франківської міської ради – Микитинцях. Фахівці Управлінь Держтехногенбезпеки та МНС в області, Управління експлуатації газового господарства, представники правоохоронних органів, депутати сільської ради здійснили подвірні обходи потенційно найнезахищеніших перед обличчям пожеж місцевих мешканців: одиноких та перестарілих громадян, багатодітні сім’ї і родини, де зловживають алкоголем.
 
Протипожежний стан багатьох будинків у селі, м’яко кажучи, незадовільний. Люди сушать речі над печами та газовими плитами, розміщують меблі впритул до опалювальних приладів, самовільно підключаються до відімкненого через борги газопостачання, у деяких оселях узагалі відсутні передтопкові листи. Фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області чітко та детально роз’яснили селянам, до чого може призвести таке недбальство, розповіли про основні причини і жахливі наслідки пожеж у житловому секторі та вручили пам’ятні листівки. Будемо сподіватися, що громадяни усвідомили свої помилки та поводитимуться обачніше у майбутньому.

Про нищівну силу вогню не з телевізійних новин чи оповідей очевидців знає 72-річна мешканка Микитинців Ганна Потенко. Їй назавжди запам’ятається вечір 10-го січня, коли через коротке замикання електропроводки у старій хаті родина пенсіонерки залишилася у прямому сенсі без даху над головою. Відновлюють бабусину оселю цілою громадою, а Ганна Федорівна нині переконує усіх не економити та конче замінювати стару електромережу у житлових будинках.
 
Активну масово-роз’яснювальну роботу серед населення щодо попередження пожеж веде сільський актив на чолі із головою Михайлом Петровичем Сіщуком. У цьому сенсі микитинецькі депутати активно співпрацюють із Управлінням Держтехногенбезпеки в області, регулярно публікуючи тематичні застереження та профілактичні бесіди із фахівцями на шпальтах місцевої газети «Голос громади». Крім того, проводяться сільські віче, на які запрошують відповідних спеціалістів, проповіді з безпеки життєдіяльності лунають і з катедри місцевої греко-католицької церкви.
 
Такі заходи дають певні результати: у селі поменшало випадків спалення сухої трави та сміття. Люди свідоміше ставляться до власної безпеки ще й тому, впевнений Михайло Сіщук, що у селі регулярно проводяться комплексні відпрацювання.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області