друкувати


Суд над "свободівцями" знову перенесли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-24 10:45:48

23 травня мало відбутися слухання справи над членами Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Миколою Стріпчуком та Іваном Юрійчуком, які не допустили 9 травня підняття червоного прапора СРСР у Коломиї. Проте розгляд справи уже вдруге перенесли. Цього разу, як стверджують у міськрайонному суді, за поважною причиною – у голови суду помер батько.

Хоч «свободівців» судять за ст. 173 Адміністративного кодексу України, тобто вчинення дрібного хуліганства, проте потрапити у зал судового засідання навіть для мас-медіа стало трудністю. Журналіст телеканалу «ZIK» Руслан Коцаба наголосив, що подібних ситуацій у нього ще не виникало: «Напевне, тільки Коломийський міськрайонний суд має якісь особливі умови реєстрації працівників мас-медіа. Я щотижня їжджу по районних судах, проте ніде не виникало подібних проблем. Звичайно, є певна процедура, тобто клопотання, яке подається буквально перед судовим засіданням, та ксерокопія мого службового посвідчення, - і можна легко потрапити всередину. А тут проходить не тільки ігнорування тих осіб, які прийшли підтримати підсудних, але й людей, які висвітлюють інформацію для громади. Якщо суд насправді хоче дотримуватися принципів прозорості та відкритості, то все ж таки йому варто по-іншому поступати з журналістами. Більше того, вони самі мають бути зацікавлені у присутності мас-медіа у залі засідання, щоб пізніше не було, для прикладу, політичних спекуляцій. Можливо, Коломийський міськрайонний суд керується не всіма законами України».

Ще одним прецедентом, як розповідає голова міськрайонної спілки «Просвіта» Василь Глаголюк, стало подання недостовірної інформації на радіо «Свобода»: «Я вважаю дуже великою неприємністю те, що лідер районного осередку Партії комуністів пан Сергій, передавши недостовірну інформацію на радіо «Свобода» про те, що нібито у Коломиї на День перемоги відбулися три бійки та люди зривали з ветеранів медалі, наніс місту прикрість. Проте, зазначу, що у Коломиї гідно вшанували пам'ять полеглих у війні та подібні дії не відбувалися».

Попри перенесення слухання, на території суду було людно: близько 50 осіб прийшли підтримати підсудних із закликами: «Не судіть героїв!». Громадськість була обурена діями працівників Феміди та стверджувала, що не дозволить засудити безневинних людей. Серед тих, хто прийшов надати підтримку «свободівцям», був і депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Попович, який зазначив, що буде показово, коли на наступне судове засідання прийде ще більше людей. «Сьогодні ми відзначаємо День героїв і серед тих потужних та сильних діячів було дуже багато людей, які мали сильну витримку, - розповідає пан Попович. - Вони могли роками сидіти у підпіллі, обходитися без родини та жертвували собою заради ідей. Проте нам зараз потрібно зробити небагато – приходити сюди і демонструвати владі свою позицію за червоні прапори, за пропаганду радянської символіки, за Табачника. Якщо ми вважаємо себе українськими націоналістами, то повинні підтримати безневинних хлопців, яких хочуть засудити».

Окрім цього, варто зауважити, що минулого року за підняття червоних прапорів СРСР у Коломиї штрафували, цьогоріч – хочуть притягнути до адміністративної відповідальності людей, які не допустили радянську символіку у місті. І це при тому, що рішенням Івано-Франківської обласної ради від 15 квітня 2011 було затверджено: «Заборонити на території Івано-Франківської області публічне використання, а також вивішування, демонстрування, встановлення у будь-якій форму антиконституційних червоних прапорів». Попри чергове перенесення справи адвокат Людмила Торес надіється на об’єктивність суду: «Двоє хлопців і Микола Стріпачук, і Іван Юрійчук заперечують, що вчиняли будь-які неправомірні дії. Ми будемо просити закрити справу за недоведеністю їхньої вини у скоєнні цього правопорушення, бо складу дрібного хуліганства там немає».

Якого розгляду справи очікувати, правоохоронні працівники не прогнозують та від коментарів ухиляються. Громадськість надіється, що наступне засідання, яке пройде 29 травня о 8:15, все таки відбудеться. Представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» закликають небайдужих українців прийти та підтримати патріотів рідної землі.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти