друкувати


У Івано-Франківську скандал через розкопки поховань на меморіальному кладовищі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-23 04:30:56

«Приховані» могили. У меморіальному сквері розкопали рештки німецьких солдат часів Другої світової війни. Уже понад два тижні колишніх вояків Вермахту тут шукають представники Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями в Україні. За їхніми даними в Івано-Франківську нараховується близько 700 таких могил.

Ідентифікують цих солдатів за спеціальними кодами на нагрудних жетонах. Ховали німецьких військових у двох зонах нинішнього скверу. В одній із них вдалося ексгумувати уже 40 осіб. Утім знайти усіх воїнів не можливо — їх могили знищили практично нанівець.

Саме через насип будівельного сміття та шутру до розкопок довелося залучити техніку. Адже вручну дістати рештки із 2-метрової глибини нереально. Утім благе діло перетворилося у небезпеку для мешканців міста — глибокі траншеї, залишені екскаватором, робоча група залишила відкритими. А відтак порушила умови дозволу на проведення робіт.

Як результат — ініціатори розкопок отримали припис-попередження від Муніципальної інспекції з благоустрою. І вже за кілька хвилин небезпечні траншеї від необережних перехожих обнесли попереджувальною стрічкою. І пообіцяли — надалі роботи вестимуть за усіма правилами. А знайдені останки згодом перепоховають в селі Потеличі, що на Львівщині, на збірному військовому цвинтарі німецької армії.

Джерело: Радіо «Західний полюс»