друкувати


Онкологи стривожені зростанням кількості виявлення пухлин шкіри

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-21 04:10:02

Обстежте родимки — збережіть життя! В Івано-Франківську День діагностики меланоми. Відтак в обласному клінічному дерматовенерологічному диспансері уже традиційний скрінінговий огляд пацієнтів.

Серед усіх онкозахворювань, кажуть медики, пухлини шкіри посідають 3 місце. І найнебезпечніша з усіх — меланома. Адже ця недуга не лише дуже стрімко прогресує і часто призводить до смерті, але й поширюється з швидким темпом.

Лише на 2011-й рік на диспансерному обліку перебувало близько 4 сотень прикарпатців. Із них вперше виявлених — 63. З кожним роком цей відсоток лише зростає.

За найменших ознак зміни родимки, а це розмір, колір чи асиметричність, фахівці радять одразу звертатися до дерматолога. Адже уникнути серйозних наслідків меланоми можна лише за своєчасного обстеження. Для цього в дерматовенерологічному диспансері є навіть спеціальний прилад — дерматоскоп.

Лікарі-дерматовенерологи наголошують — 90% випадків меланоми, які виявили вчасно — виліковні. Тому безкоштовні скрінінгові обстеження у диспансері проводять щодня. Окрім того медики планують запровадити таку практику і під час профоглядів школярів.

Джерело: Радіо «Західний полюс»