друкувати


35% людей пенсійного віку продовжують працювати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-21 03:30:45

Проблема працюючих пенсіонерів на сьогодні є дуже актуальною. За статистикою 35% людей пенсійного віку продовжують працювати і не збираються залишати своє робоче місце. Здебільшого це зумовлено тим, що на одну пенсію у нашій державі прожити дуже важко, адже ціни з кожним днем ростуть практично на все. Тож аби хоч якось убезпечити свою старість (а подекуди і проживання своїх дітей та внуків, які ніде не працюють) люди просто змушені і далі працювати. Це все б нічого, якби не одне «але»: кожного року вищі навчальні заклади та професійні технічні училища випускають молодих дипломованих спеціалістів, яким треба працевлаштуватися, а знайти роботу сьогодні випускникам ой як нелегко.

У світовій практиці взагалі немає поняття «працюючий пенсіонер», тобто ви або працюєте, або ви пенсіонер. Звичайно, за кордоном рівень життя кращий та й пенсії чи зарплата кардинально різняться від наших, тому іноземцям, будучи на заслуженому відпочинку, немає потреби ще й працювати. Чого не скажемо про ситуацію у нашій державі.

Як нам повідомила Галина Григорчук, начальник управління Пенсійного фонду у місті Коломиї та Коломийському районі, на сьогодні у місті та районі зареєстровано 40тисяч 971 особа, яка отримує пенсію, з них 5 тисяч 855 – працюючі пенсіонери (це 14,3% від загальної кількості). Середній розмір пенсії для людей, які на пенсії і не працюють – 1057 гривень 74 копійки, для працюючих пенсіонерів – 1134 гривні 19 копійок. Як відомо, пенсіонери, які працюють, мають право кожні два роки проводити перерахунок своєї пенсії. Варто зазначити, що чим більше років пенсіонер працює на роботі, тим більші надбавки він має до пенсії. Сьогодні в Україні середня заробітна плата становить 2 тисячі 548 гривень 60 копійок і якщо до неї додати середній розмір пенсії для працюючих пенсіонерів – 1134 гривні 19 копійок, то виходить, що у місяць пенсіонер, який працює, отримує 3 тисячі 682 гривні 79 копійок. В Україні немає закону, який би забороняв пенсіонерам працювати, тому будь-яка установа не має права звільняти працівника лише тому, що останній досяг пенсійного віку, інакше почнеться довга тяганина судами і у кінцевому результаті працюючий пенсіонер виграє суд, а роботодавець ще змушений заплатити йому за моральні збитки. Таким чином, пенсіонери залишаються працювати не тому, що хочуть, а тому, що треба грошей.

А тим часом, поки 5 тисяч 855 працюючих пенсіонерів отримують і зарплату, і пенсію, у міськрайонному центрі зайнятості кожного дня приходять молоді люди, аби стати на біржу і у подальшому знайти роботу. Оксана Петрованчук, начальник відділу організації працевлаштування населення зазначила, що станом на 1 травня 2012 року у центрі зайнятості перебуває на обліку 374 особи, віком від 20-и до 35-и років, які ще жодного разу ніде не працювали. 293 особи є випускниками вищих навчальних закладів, 81 особа – випускниками професійних технічних училищ. Це лише ті, які зареєструвалися на біржі, а скільки ще тих, які закінчили університети і училища, сидять вдома або виїхали за кордон – можна тільки здогадуватись. Виникає питання: а чому молодь, маючи за плечима три - п’ять років навчання та диплом, не можуть знайти роботу за фахом? Будьмо відвертими: та тому, що багато робочих місць закріплені за пенсіонерами, а молодь лишається при своїх інтересах. Оперуючи цифрами, якими ми володіємо (мається на увазі 5 тисяч 855 працюючих пенсіонерів та 374 випускники), доходимо до висновку, що як би закон забороняв пенсіонерам працювати, то на сьогодні на одного випускника, який стоїть на обліку у центрі зайнятості, припало б 15(!) робочих місць. Як-то кажуть, бери – не хочу.

З набранням чинності від 1 жовтня 2011 року Закону України «Про реформування пенсійної системи» збільшено страховий стаж для чоловіків з 25-и до 35-и років, для жінок – з 20-и до 30-и років. Проте, щоб Пенсійний фонд колись нарахував сучасній молоді хоча би мінімальну пенсію, треба мати трудовий стаж. Питання знову саме проситься: а де ж його взяти – отой стаж? Без образ, але пенсіонери, які уже заробили потрібний стаж, раціонально проаналізувавши проблему працевлаштування випускників, могли би звільнити їм місце. Погодьтесь, що 1057 гривень – це хоч якісь гроші у порівнянні з тим, що у молоді взагалі немає ніяких, та й не висіти їм вічно на шиї у батьків. Часто доводиться чути від старших людей, мовляв, молодь нічого не робить, вештається містом, п’є, палить… Повірте, якщо би вони мали роботу і були зайняті, то навряд чи їм би виставало часу на походеньки містом. Однак, на жаль, держава не допрацювала у цьому напрямку, не забезпечивши належно молодих людей роботою.

У Коломиї найбільше працюючих пенсіонерів є у галузі освіти та медицини. Ми звернулися за коментарями до Марії Грицан, начальника управління відділу освіти Коломийської міської ради. Пані Марія зазначила, що дійсно проблема працюючих пенсіонерів і працевлаштування випускників у коломийській освіті існує. Так, у місті налічується 1100 педагогів, які забезпечують навчальний процес у всіх дошкільних та шкільних закладах міста, з них близько 37% (а це 407 вчителів) – працюючі пенсіонери. «Звичайно, що освітній галузі потрібні молоді, енергійні, креативні педагоги. У черзі в управлінні освіти стоять молоді люди, у яких ми розгледіли великий потенціал. Вони би могли реалізувати себе як чудові педагоги. Однак на сьогодні, на жаль, вільних вакансій немає. Що стосується вчителів-пенсіонерів, то серед них є ті, які є дійсно вчителями від Бога і вони сповна віддаються свій роботі та дають учням високий рівень знань, тож хочеться, щоб такі педагоги працювали ще не один десяток років після виходу на пенсію. Проте є і ті, які вже вичерпали себе як вчителі і їм з кожним роком все важче стає працювати з молодим поколінням. У такому випадку пора іти на заслужений відпочинок» - розповіла пані Марія. Також начальник управління освіти звернула увагу на те, що сучасна освіта потребує і сучасного підходу до її викладання. Тому кожних два роки вчителі-пенсіонери проходять навчальні комп’ютерні курси. Тим, хто відмовляються їхати на такі курси, пропонують звільнитися.

Про своє бачення на проблему працюючих пенсіонерів розповів і директор коломийської гімназії Йосип Матковський: «Сьогодні у школах міста працюючих пенсіонерів багато, у тому числі і в гімназії. Це є дуже прикра проблема, бо вони не дають місце молодим спеціалістам. А молодих кадрів все-таки не вистачає. Однак не буду категорично проти того, аби звільнити усіх вчителів-пенсіонерів, які працюють. По-перше, у них за плечима є величезний досвід, з яким вони можуть поділитися з молодими педагогами, по-друге, вони не мають малих дітей, тому не беруть так часто відпустку і працюють більш систематично».

Ми звернулися за коментарями і до міської влади. Володимир Тарновецький, заступник міського голови з юридичних питань, бачить вирішення проблеми так: «На мою думку, з працюючими пенсіонерами роботодавець повинен укладати договір на певний строк. Таким чином після закінчення терміну договору пенсіонери можуть іти на заслужений відпочинок, вступивши місце молодим кадрам».

Міський голова Ігор Слюзар зазначив: «Я би сказав, що проблема працюючих пенсіонерів не є аж такою проблемою. Міська влада всіляко старається залучати пенсіонерів до роботи, але на договірних умовах і тільки з доброї волі самих пенсіонерів. Згідно чинного законодавства ми не маємо права їх звільняти, тому вони працюють до того часу, доки хочуть.

Як бачимо, скільки людей, стільки й думок щодо проблеми працюючих пенсіонерів. Ми не збираємось когось засуджувати чи захищати: в Україні це недоречно. Просто нормальна держава мала б забезпечити пенсіонерам гідну пенсію, а молодим нормальні умови для самореалізації. Але ми живемо в Україні, де ні пенсіонери, ні молоді не захищені. От і виживає хто як може.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда