друкувати


Половина молодих мам не досиджують у декреті і року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-18 04:10:04

Статистика свідчить, що з декретних відпусток жінки з малими дітьми рвуться на роботу. Майже половина молодих мам повертається на робоче місце ще до того, як чаду виповниться рік, повідомляє ТСН.

Маркетолог швейцарської компанії Олена весь свій час присвячує синові. Едварду рік і чотири місяці. Про повернення на роботу жінка поки що не думає.

"Бачити мого малюка, його перші кроки, слова. Такого більше не буде", - говорить жінка.

Це нині - розкіш, та дозволити собі її Олена може. Тих, хто і хоче, і може цілковито присвятити себе материнству, в Україні аж одна з десяти. Решта радість перших років життя малюка спостерігає вже з робочого місця.

Половина з десятка молодих мам виходить на роботу, коли малюкові від 1 до 3 років. Дві з десяти – коли дитині від півроку до одного. Ще стільки ж не висиджують удома і перші шість місяців.

Знайти цьому одне на всіх пояснення неможливо. Хоча, здебільшого, все впирається у гроші.

В Інституті демографії говорять, що жінки самі цього хотіли. Бо давно домагалися гендерної рівності. І посилаються на власні дослідження.

"Якщо головою сім'ї вказували чоловіка, то годувальником, писали, мають бути і чоловік, і жінка. Чоловіки дуже швидко перейняли нову модель, що жінка може працювати", - розповідає демограф Світлана Аксьонова.

Хоча нетривалому декрету прекрасна стать знаходить і інші пояснення.

Ведуча ТСН Марина Леончук повернулася у прямий ефір, коли Гордієві виповнилося три місяці.

"Якщо ти не соціально затребувана, ти втрачаєш таке слово, як "кваліфікація", насправді, ти втрачаєш впевненість у своїх силах", - пояснює ведуча.

Та велику роль, каже, все-таки відіграв запропонований графік роботи. Ідеальним для мам варіантом називають неповну зайнятість. Звісно, якщо є вибір. Бо допомоги на дитину і декретних виплат часто просто не вистачає.

"Ми маму зараз вранці завели на роботу і гуляємо. А що робити?" - розповідає киянин Олег.

Чоловік має інвалідність, і роботу йому знайти важко. Працює дружина. Він зізнається, що навіть, якщо і вдасться працевлаштуватися, то зарплатня дружини для їхньої родини буде дуже не зайвою.