друкувати


Нині секс серед підлітків давно перестав бути рідкістю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-18 01:45:09

Для кожного тата й мами страшно й уявити, що їхня дитина-підліток має статеве життя. А поговорити з чадом на цю тему, певно, ще страшніше. Але хочуть визнавати це батьки чи ні — нині секс серед підлітків давно перестав бути рідкістю.

Аж тапочки горіли

Скільки вони знають про «це» та що уже встигли спробувати, витягнути з підлітків дуже складно. На темі стоїть табу, тим більше, якщо розпитують старші. Нам все ж вдалося розговорити кількох знайомих, які спробували секс до повноліття. Нині вони усі вже студенти і принаймні наважуються про це говорити.

«Мені тоді було 16, йому 18, ми зустрічалися уже вісім місяців, — розказує Оксана. — Одного разу запитав, чи готова я перейти від платонічних стосунків до фізичних. Боялася його втратити, тому погодилася. Він першим і розказав мені про статеві стосунки, казав, що спочатку буде боляче, але він зробить усе, аби мені сподобалося. Сталося все на квартирі у його друга, вийшло, як він і обіцяв. Моя мама до того зі мною про секс ніколи не говорила. А дізналася, що я вже робила це з нашої смс-переписки. Влаштувала істерику, хотіла іти до його батьків розбиратися. Я падала на коліна, просила. Якось обійшлося».

«Мені тоді було 14 років. Поїхав до бабці в село, де в мене була знайома дівчинка, їй тоді було 13, — ділиться своєю історією 20-річний Сергій. — Сталося все на березі річки, біля вогнища. Спершу у мене не дуже виходило, але потім так захопилися, що не помітили, як у неї тапочки загорілися від вогню — посунулися занадто близько. Більше з тією дівчинкою я не бачився, було ніяково. Але з того часу почав жити статевим життям».

Історія Аліни більш романтична. У 10 класі дівчина віддала свою цноту коханому в подарунок на День святого Валентина. «Ми замовили номер у готелі, він розкидав по ліжку пелюстки троянд, і все, що було далі, мені дуже сподобалося», — запевняє вона.

Це тільки три історії серед тисяч можливих. Можливо, зараз кожен із батьків захитає головою і скаже — це чужі діти, мої не такі. Але кожен підліток сам обирає, коли йому починати статеве життя. Все, що можуть зробити батьки, це застерегти від наслідків.

Все, як у дорослих

Венеричні захворювання, розлади чи вагітність не розбирають — дорослий чи підліток. Але дітям із цим справитися значно важче, у першу чергу морально.

«Найбільше запам’яталися пацієнти з так званими дебютними статевими розладами, — каже Юрій Доценко, лікар уролог консультативної поліклініки обласної дитячої клінічної лікарні. — Це коли підліток вперше вступав у статевий контакт, і в нього були труднощі з ерекцією.

Відповідно, він дуже панікує, у нього нічого не виходить. Приходить до нас, переважно сам, червоніє, намагається якимись епітетами все пояснити. Я б не сказав, що ми мали багато пацієнтів з цією проблемою, від початку року було десь двоє (16-17 років). Якщо у такого підлітка немає ніяких хронічних соматичних захворювань, то думати, що у нього ерективна дисфункція, не доводиться. Це тільки психологічний фактор, лікується бесідами».

А от звернень через печію під час сечовипускання тут нараховують більше — від початку року вже було зо п’ять, також хлопці 16-17 років, ці приходять з мамами. «Ми діагностували гонококовий уретрит, у народі гонорею, — каже лікар. — Для мам то дуже важко, вони зразу беруться бити хлопців. Заспокоюємо, пояснюємо, що все лікується, що таке буває…».

Звісно, не оминають венеричні захворювання й дівчат. Лікарі кажуть, все тому, що підлітки інколи не знають елементарних речей про контрацепцію. «Добре пам’ятаю випадок, то було минулого року, дівчинка років 16. На шийці матки — запущена ерозія, — розповідає Христина Гусак, акушер-гінеколог підліткового кабінету обласного центру планування сім’ї. — Почали обстежувати на всі інфекції, виявили цілий букет.

Питаю — скільки статевих партнерів мала? Небагато. Небагато, то скільки? Ну, десь сім-вісім. І коли ця дитина перенесла всі обстеження, навіть вишкрібання з порожнини матки, коли цілий рік лікувалася, вона тут так плакала — «Якби ж я знала, що від цього може бути?!».

Лікар розказує, що нині вони проводять у школах лекції-бесіди для дівчат 7-8 класів на тему статевого дозрівання, для 10-11 класів — про контрацепцію та шкідливість абортів. Але, видно, що далеко не всі підлітки на ці лекції потрапляють.

І ти вже мама

Вагітність серед підлітків — також не рідкість. За словами Христини Гусак, минулоріч у нашій області було десь 28 вагітностей у дівчат з 14 до 18 років. З них сім завершилися абортом. Лікар наголошує, це тільки ті, які звернулися…

Аборт у будь-якому віці — шок для організму, а в юності тим більше. «Це величезний гормональний стрес, я його порівнюю із зупинкою стоп-краном швидкісного потяга, — каже Христина Гусак. — Потім може бути загострення запальних процесів, різні кисти, порушення менструальної функції. Найгірше — безпліддя. Пам’ятаю дівчинку, якій зробила аборт так, що повністю вишкребли базальний шар матки. Тепер ходить, оббиває пороги, хоче мати дитину». До речі, аборт неповнолітнім можуть зробити тільки з дозволу батьків. Але самі лікарі всіляко застерігають від такого вирішення проблеми.

«Інколи дитині треба дати просто розумну пораду, — говорить Гусак. — Бо коли вона робить той тест на вагітність або ж у нас дізнається, що вагітна, для неї це просто кінець світу. Мама буде сварити, тато уб’є. І у цей момент головне, аби знайшлася людина, яка її підтримає. От влітає у кабінет, будь ласка, я вагітна, зробіть аборт, будь-які гроші, хлопець платить. Ледве вмовили привести маму. А та була акушеркою, каже, добре, що не зробила такої дурниці, то нічого, що їй 15, вибавимо. І вечірню школу та дівчинка закінчила, і хлопець з нею одружився, і дитинка у них здорова. Життя налагодилося».

У тому й біда, що батьки бувають дуже далекими від своїх дітей та інколи навіть не здогадуються, яким життям ті живуть.

«От недавно приїхала мама з дочкою, вагітність 30 тижнів, — розказує наступну історію пані Христина. — Мама плаче, мало не у траурі. Їй сусіди сказали, що її дитина вагітна. 30 тижнів — то вже такий добрий животик. Каже, як то могло статися, вона ж нікуди не ходить, сидить удома. Наслідки можуть бути набагато гіршими. Є такі, що, ховаючись від мами, ідуть у якісь абортарії. Є такі, що наслухаються дурниць, приймають гарячі ванни, п’ють різні вина, таблетки. А потім дістають кровотечі».

Христина Гусак радить батькам поводитися зі своїми дітьми так, аби ті могли їм довірити такі секрети. «У нас буває, що приходять мама і каже — моя дитина живе статевим життям з 15 років, я про це знаю, я з нею про це спілкуюся, пояснюю, вона оберігається тим то і тим то, — говорить лікар. — Думаю, це не найгірший варіант. А порада дівчаткам — підіть до гінеколога, обстежтеся, послухайте про методи контрацепції».

Отже, головне — пам’ятайте: за доросле життя і відповідати доводиться по-дорослому. Якомога довше залишайтеся дітьми.

Батькам дівчат

• Детально ознайомте свою доньку із сучасними методами контрацепції. Ще краще, якщо цю інформацію вона почує від лікаря. Якщо дівчина вже почала статеве життя, то лікар допоможе їй підібрати засоби захисту.

• Переконайте дочку не комплексувати через недосконалість фігури. По-перше, те, що їй здається вадою, юнакам може подобатися. Наприклад, є багато шанувальників маленьких грудей або пишних стегон.

• Скажіть, що довіряєте доньці, проте все ж просите її «не втрачати голову», якщо хтось із юнаків буде схиляти її до інтиму. Незважаючи на те, що в наше століття стосунки між статями спростилися, у глибині душі чоловіки як і раніше залишаються консерваторами. І як показують дослідження сучасних психологів, представники сильної статі більше цінують тих жінок, за яких їм довелося неабияк поборотися.

• Поясніть, що не всі дівчата, почавши статеве життя, відчувають оргазм. Це абсолютно нормально і не треба відчувати себе неповноцінною — з віком і з досвідом багато скоригується само собою.

Батькам юнаків

• Розвійте упередження з приводу довжини статевого члена, пояснивши, що розмір не має значення. У підліткових журналах іноді публікують безглузді цифри. Порадьте юнакові не звертати на них уваги. А також зазначте, що ерекція буває різною залежно від настрою, стану здоров’я і т. д.

• Поясніть синові, що заразитися венеричним захворюванням або зробити дівчину вагітною можна і в перший раз, тому ніколи не можна забувати про презерватив.

• Якщо ваш син — незайманий, переконайте його, що це не соромно. Скажіть, що багатьох дівчат аргумент «Я хотів тільки по любові» уб’є наповал і простяться будь-які можливі технічні огріхи. До того ж, спробуйте пояснити синові, що не потрібно намагатися повторювати все за однолітками, «бути, як усі». Якщо хтось з його оточення вже займався сексом, це не означає, що інші повинні негайно взяти з нього приклад.

• Ви самі повинні вирішити для себе, як розповісти дитині про секс чи про те, звідки беруться діти. Головне — будьте максимально чесними та спокійними, не злякайте і не викличте недовіри у дитини. Це складне, але необхідне завдання, виконати яке — ваш батьківський обов’язок.

Джерело: Газета «Репортер»