друкувати


Відкрити – не означає зробити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-18 01:10:16

У п’ятницю, 4 травня, коли Івано-Франківськ почав святкувати своє 350-річчя, в місті урочисто відкрили новий спортзал на вулиці Симоненка. Нині, через два тижні, він стоїть зачинений. І потребує нових коштів.

Реконструкція цього залу тривала ще з минулого року. Як розповів директор КП «Муніципальний фізкультурно-оздоровчий центр» Іван Гергелюк, міська рада тоді виділила 187 тис. грн., за які виготовили проектну документацію, провели бетонні роботи та пофарбували зал зовні. Також минулого року закупили рейку та лаги для майбутньої підлоги. Крім того, за 100 тис. грн. придбали обладнання для опалення приміщення.

Цього року депутати виділили ще 600 тис. грн. для завершення робіт і здачі об’єкта в експлуатацію. В середині квітня, коли роботи були у розпалі, «зверху» надійшла вказівка — відкрити зал 4 травня, до Дня міста.

«Про дату відкриття нам повідомили десь за 20 днів до неї, — розповідає Іван Гергелюк. — Тому ми постаралися встигнути. Бюджетних коштів вже не вистачало, тож залучені спонсори купили нам електронне табло, допомогли щебенем тощо».

Нині роботи у новому спортзалі ще вистачає. Треба встановити баскетбольні щити за 47 тис. грн. Їх уже виготовили в Києві, але роботу ще треба оплатити. На відкритті залу голови ОДА та обласної ради Михайло Вишиванюк та Олександр Сич пообіцяли допомогти з цим. Крім цього, в залі ще потрібно встановити трибуни на 400 місць, завершити ремонт у роздягальнях і душових.

Ціла історія вийшла з паркетом. Спершу тут хотіли класти звичайну «палубну» підлогу з рейки. Проте вчасно втрутився баскетбольний клуб «Говерла». За його сприяння сюди навідалися прибалтійські спеціалісти, які свого часу встановлювали новий паркет у манежі Коледжу фізвиховання (КФВ). Вони порекомендували ставити підлогу за сучасною методикою, зі спеціальною підстилкою під паркетом. Вийшло дорожче, зате довговічніше.

На паркеті наразі нанесли розмітку лише для футзалу, а також емблему 350-річчя міста. Із баскетбольною розміткою має допомогти БК «Говерла» — у червні до Івано-Франківська знову приїдуть балтійські майстри робити хімічну обробку покриття в манежі КФВ, є надія, що знайдуть час і на спортзал на Симоненка. Підлога і сама ще не готова. На неї мають нанести два додаткових шари лаку. Та незважаючи на це, на вихідних у спортзалі вже запланували спартакіаду.

Іван Гергелюк каже, що спортзал розрахований на змагання республіканського рівня з футзалу, баскетболу, волейболу і навіть тенісу. Та є одне «але» — аби все це доробити, потрібні додаткові кошти. За словами начальника міськспорткомітету Віталія Матешка, те, що потребує новий спортзал, можна робити у поточному режимі.

«Ми попросили виділити ще 328 тис. грн., аби завершити нинішній план робіт, — говорить Матешко. — Сподіваюся, нам вдасться все вирішити. Цей зал обов’язково своє відпрацює, і то швидко. Він дуже комфортний і відповідає потребам нашого міста. Думаю, ближче до осені,всі роботи будуть завершені».

Зазначмо, нині в Івано-Франківську є лише один майданчик, який відповідає стандартам футзалу — манеж Коледжу фізвиховання. Спортзали університету нафти і газу та медуніверситету, попри те, що там регулярно відбуваються змагання з міні-футболу, не мають необхідних розмірів. Тож новий спортзал Муніципального фізкультурно-оздоровчого центру, якщо його добудують, і він успішно пройде необхідні спортивні інспекції та перевірки, стане другим майданчиком, який відповідає стандартам гри у міні-футбол. Хочеться, аби так і сталось.

Коментар до теми:

Андрій Дроздов, директор БК «Говерла», віце-президент Івано-Франківської обласної федерації баскетболу:

— В Івано-Франківську наразі є дефіцит ігрових майданчиків для баскетболу. Обласна федерація баскетболу свого часу зверталася до міської влади з проханням віддати нам під опіку спортзал Муніципального центру дозвілля на Набережній, проте нам постійно відмовляли. І те, що нині в місті відкрили новий спортзал на Симоненка, — дуже добра подія. Думаю, він чудово підійде для баскетбольних змагань обласного рівня, а також матчів Першої та Вищої ліги чемпіонату України з баскетболу. З іншого боку, дуже сподіваюся, що за заняття у цьому залі з дітей братимуть значно меншу плату, ніж з дорослих.

Олег Ковальський, виконавчий директор НФК «Ураган»:

– Наразі говорити про те, чи стане новий спортзал на Симоненка запасним майданчиком для ігор НФК «Ураган» чи місцем для тренувань команди, ще рано. Потрібно вивчити, чи дійсно зал відповідає усім вимогам. Адже, крім правильної розмітки, біля поля ще має бути місце для введення м’яча з ауту, для роботи суддів тощо. З іншого боку, ми однозначно будемо вести переговори про те, щоб у цьому залі відбувалися заняття вихованців нашої «Ураган-ДЮСШ № 3».

Джерело: Газета «Репортер»