друкувати


Микола Савчук працює над книгою "Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-18 04:30:54

В рамках круглого столу «Шевченко і сучасніть», який проходив з ініціативи директора Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Валерія Ковтуна відбулася репрезентація сьомого випуску альбому із серії «Україньке мистецтво у старій листівці» «Тарас Шевченко і Прикарпаття».

Передмову до альбому написав краєзнавець, заслужений артист України Микола Савчук, а в своєму виступі перед учасниками круглого столу він поділився планами на майбутнє.
 
В передмові він зазначив, що «навіть у комп’ютерну добу, коли постать Тарасову тимчасово заслонили різні псевдоборці, його слово не перестає бути актуальним, живим, насущним. Він кличе нас співчувати простій людині, кличе любити й боротися за Україну, пам’ятати хто ми. Тому знову й знову виходять «Кобзарі».

Готуватися до 200-річчя з дня народження поета починати вже зараз не рано, під час круглогог столу було наведено історичний факт, що Кирило Трильовський до 100-річчя Кобзаря готуватись почав за сім років до дати.

Репрезентація альбому – це свого роду початок підготовки, але на черзі вже нові видання.

Микола Савчук розпочав грандіозний проект. Він вирішив дослідити та упорядкувати матеріали «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі». Такої книжки в українській літературі ще не було.

«Матеріалу є дуже багато , після серйозної творчості Шевченка, він частково нам відомий як автор сатиричної поеми «Сон» і як автор шаржів, що він малював сам на себе і які на нього малювали ще за його життя відомі художники. Загалом традиція сатиричних малюнків дуже давня. Якщо листівки про Шевченка почали видавати в кінці ХIX століття, то шаржі і карикатури існують ще з 1840 років. До слова, жоден з українських письменників не має скільки матеріалів у сміховій культурі як Тарас Шевченко. Тобто це і карикатури за творами Тараса Шевченка, посмертні карикатури на Тараса, гумор, сатира різні іронічні віршики і тому подібне. Мені вдалося знайти унікальну річ – Шевченка у контексті карикатури 1863 в першому українському друкованому гумористичному часописі, який видавався у Відні», – привідкрив таємницю нового проекту Микола Савчук, заінтригувавши присутніх, адже таким Тараса Шевченка широкий загал не знає.

Матеріалу за словами пана Миколи є чимало, тож на разі триває його опрацювання та невдовзі розпочнеться укладання видання «Тарас Шевченко в гуморі, сатирі і карикатурі».

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"