друкувати


Молодь "справила поминки" за Станиславовом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-18 03:30:24

9 днів по Станиславову. Івано-Франківська молодь влаштувала поминальний перформанс за історичним духом міста. Свічки, чорні стрічки біля давніх світлин та символічні «сто грам» за упокій — прощалися з древнім Станиславовом за усіма правилами.

Нині, кажуть ініціатори дійства, він дедалі більше нагадує шаблонний мегаполіс — обростає сучасними висотками, тоді коли давня архітектура руйнується просто на очах. Разом з історичними будівлями та пам'ятками вмирає і саме місто.

Солодовий цех пивзаводу, Палац Потоцьких та древня Колегіата — це лише крапля в морі із переліку архітектурних пам'яток, які уже зникли з тіла міста, або стрімко до цього наближаються. І щонайприкріше зізнаються учасники дійства, найбільших втрат Станиславів зазнав не в період воєн, а у так звані часи «розквіту».

Корінь зла, переконані учасники «поминок», у байдужості громади. Саме тому про серйозну проблему вирішили говорити в іронічному стилі. А якщо місто зникатиме й надалі — обіцяють справити і «40 днів». Утім тоді поминатимуть не лише душу, але й тіло Станиславова.

Джерело: Радіо «Західний полюс»