друкувати


43% українських студентів до проявів корупції ставляться лояльно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-17 05:22:20

На засіданні групи держав Ради Європи по боротьбі з корупцією (GRECO) в Страсбурзі Україна представила результати дослідження корупції в системі вищої освіти нашої країни, згідно яким в українських ВНЗ поширено хабарництво, блат, коштовні подарунки і сексуальні послуги. При цьому 43% студентів до проявів корупції ставляться лояльно, вважаючи її способом вирішення проблем і невід'ємною частиною життя.

Результати дослідження корупції у вищій освіті України підготовлені Харківським інститутом прикладних гуманітарних досліджень за даними правоохоронних органів, Державної служби статистики, соціологів, а також опитування більше 2 тис. студентів і викладачів ВНЗ.

У дослідженні констатується, що в українських ВНЗ корупція є "системною й укоріненою", у них використовуються різні способи нагороди за корупційні послуги, а в корупційні схеми залучені мережі посередників. Протягом останнього року, за даними звіту, про факти корупції у ВНЗ відкрито заявили 19% респондентів, але стикалися з цим явищем 73% опитаних.

Примітно, що самі студенти демонструють лояльність до фактів корупції: 32% з них вважають її "способом вирішення проблем", 11% – "невід'ємною частиною життя".

"Ставлення студентів пояснюється соціальними аспектами. У нашому суспільстві деякі корупційні практики стають звичайними і прирівнюються до чайових, які залишають у ресторані. Проте, на відміну від чайових, оплата іспиту – це правопорушення, яке має наслідки", – пояснив один з авторів звіту, віце-президент Інституту прикладних гуманітарних досліджень Олександр Сердюк.

Джерело: Освітній портал