друкувати


Андрій Чайковський навіки спочив у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-17 12:45:34

На цвинтарі Монастирок в Коломиї відбулася поминальна панахида, приурочена 155-ій річниці від дня народження українського письменника, громадського діяча, доктора права, адвоката Андрія Чайковського. Відправив її всечесний отець Микола за участі народного аматорського хору «Просвіта».

Андрій Якович Чайковський народився 15 травня 1857 р. в м.Самборі на Львівщині в родині дрібного урядовця. Рано осиротів і виховувався в своїх родичів. Початкову освіту одержав у дяка с.Гордині, у 1877р. закінчив Самбірську гімназію, а відбувши річну військову службу, вступив на філософський факультет Львівського університету. Вже через рік перейшов на правничий відділ цього ж університету. Працював адвокатом у Львові, потім відкрив адвокатську канцелярію у Бережанах, перед Першою світовою війною переїхав до Самбора, а після війни поселився в Коломиї, де й жив до дня смерті 2 червня 1935 р.

Вшанувати Андрія Чайковського прийшли представники влади міста і району, школярі, студенти та громада міста.

«Щороку ми приходимо до могили вшанувати сина Галицької землі. Цей день присвячений пам’яті славного генія Андрія Чайковського. Заходи проходять у музеях, навчальних закладах міста та району, у бібліотеці №1 для дорослих. Громадська організація «Пласт» організувала «Тернову гру», в якій взяли участь багато дітей, вони мали змогу дізнатися багато корисної інформації», – зазначила начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк.

Того ж дня у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського в меморіальній кімнаті відомого письменника відбулася святкова академія під назвою «Андрій Чайковський: коломийські сторінки життя і творчості». На заході з цікавими доповідями виступили: Оксана Ясінська «Про перелік меморіальних предметів Андрія Чайковського, що знаходяться на збереженні в музеї», Василь Глаголюк «Про встановлення меморіальної дошки Андрію Чайковському в Коломиї», Ярема Романюк «Ідеї української народної педагогіки в творчості Андрія Чайковського», Любомир Грабець «Зв’язок родини Чайковських з відомими родинами коломиян» та отець Зіновій Карась «Вплив творчості Андрія Чайковського на патріотичне виховання молоді 30-40-х рр.».

«З Коломиєю письменника пов’язують останні 15 років його життя. А саме від 1920-1930 рр. він жив у Коломиї і в приміщенні колишнього українського Народного дому – нинішнє приміщення Національного музею – він винаймав три кімнати, де жив і творчо працював. Коломийський період життя Андрія Чайковського був найпліднішим у творчій діяльності. Письменник не випадково обрав для проживання Коломию, адже саме тоді наше місто було другим культурним і видавничим цетром після Львова. Тут працювало майже 20 видавництв, діяв перший у Галичині театр, в 1864 році була створена перша друкарня, а згодом розпочала діяльність перша провінційна газета», – зазначила завідувачка науково-освітнього відділу КНМНМГП Оксана Ясінська.

Саме в Коломиї Андрій Чайковський написав основні історичні повісті та романи: «Козацька помста», «На уходах», «Олексій Корнієнко», «Сонце заходить», «Петро Конашевич-Сагайдачний», «Богданко», «Полковник Михайло Кричевський», «Перед зривом», «Побратими», «До слави». Загалом А. Чайковський написав і надрукував у Коломиї понад 30 художніх творів, переважно на козацьку тематику.

Варто зазначити те, що в меморіальній кімнаті цього дня представили речі письменника, які ніколи не показували відвідувачам: шкіряну валізку, яку Андрій Чайковський виготовив власноруч, дерев’яні рами, невелику виставку його творів та багато інших цікавих речей.

Письменник добру частину свого життя віддав Коломиї, де й навіки спочив.

Автор: Олександра ЩЕРБАКОВА
Джерело: Коломийські Вісти