друкувати


Прогулянка в парку може бути настільки ж ефективною, як і антидепресанти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-16 04:10:40

Проста прогулянка в парку може бути настільки ж ефективною, як і антидепресанти, упевнені канадські й американські психологи. Група фахівців зі Стенфорду і Мічігану під керівництвом Марка Бермана з Дослідницького інституту Бейкрестс Ротман перевірила, який вплив прогулянка чинила на пацієнтів з клінічною депресією.

Виявилось, прогулянки на природі покращували у хворих робочу пам'ять, уважність на 16%. А ось прогулянки в міському середовищі не чинили подібного впливу. Що стосується настрою, обидва типи прогулянок покращували настрій. Значить, механізми, що відповідають за настрій і когнітивні здібності, не пов'язані.

Тепер фахівці настійно рекомендують доповнювати традиційну терапію прогулянками на природі. Вважається, на природі людина себе почуває краще, оскільки її не терзають зовнішні подразники, які постійно задіюють ресурси робочої пам'яті й уваги. Тому мозок може розслабитися і зануритися у стан, що сприяє відновленню когнітивних здібностей.

До речі, ще чотири роки тому Берман довів, що годинна прогулянка позитивно позначається на мозку здорових людей. У результаті пам'ять і тести на увагу вони виконували на 20% краще.

Джерело: Освітній портал